Λουκέτα και πρόστιμα σε πρατήρια που διακινούν νοθευμένα καύσιμα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή από το Υπουργείο Οικονομικών, προβλέπονται ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για τη νοθεία στα καύσιμα -τόσο στην βενζίνη όσο και στο υγραέριο- που φθάνουν μέχρι και τις 100.000 ευρώ.

Λουκέτα και πρόστιμα

Μεταξύ των προβλεπόμενων ρυθμίσεων, δρομολογείται η επιβολή αυξημένων προστίμων όπως και λουκέτο στις επιχειρήσεις που διακινούν νοθευμένα καύσιμα, που συνοδεύεται από την απαγόρευση τόσο στον ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης επιχείρησης,

όσο και συγγενών του μέχρι δευτέρου βαθμού να επαναδραστηριοποιηθούν στον κλάδο επί μια δεκαετία.

Η συγκεκριμένη τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή από την υφυπουργό Οικονομίας αρμόδια για τα θέματα της Βιομηχανίας, κ. Θεοδώρα Τζάκρη, προβλέπει συγκεκριμένες ποινές που εξειδικεύονται ως εξής :

• Απαγόρευση έκδοσης νέας άδειας πρατηρίου για την επόμενη δεκαετία, όχι μόνο στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, αλλά σε οποιοδήποτε σημείο

• Επέκταση απαγόρευσης σε σύζυγο και συγγενείς μέχρι β’ βαθμού

• Εισαγωγή του όρου «επιχειρησιακή εκμετάλλευση» με στόχο τιμωρείται ο ουσιαστικά υπεύθυνος λειτουργίας της εγκατάστασης

• Πρόστιμο 30.000 ευρώ για κάθε «πειραγμένο» μετρητή

• Τιμωρία σε κάθε ενεδεχόμενο τρόπο καταδολίευσης

• Φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών στις περιπτώσεις υποτροπής στην τέλεση του αδικήματος της καταδολίευσης των αντλιών

• Πρόστιμα από 10.000 – 30.000 ευρώ για ψευδείς μετρήσεις και αφαίρεση άδειας πρατηρίου για δέκα χρόνια

• Πρόστιμο 100.000 ευρώ για όποιον παρεμβαίνει στις αντλίες, αλλά και για όποιον κατασκευάζει εξαρχής προβληματικές αντλίες

– Οριστική αφαίρεση άδειας για τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία εγκατάστασης και ρύθμισης των αντλιών σε περίπτωση υποτροπής.

Απώλειες 600 εκατ. ευρώ για το κράτος από τα λαθραία καύσιμα

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε στην Βουλή η κ. Θεοδώρα Τζάκρη οι απώλειες για το δημόσιο από την διακίνηση των λαθραίων καυσίμων κυμαίνονται από 200-600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, όταν το σύνολο των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ, όπως τόνισε η υφυπουργός.

Ενώ αναφερόμενη επιπρόσθετα στο ζήτημα αναρωτήθηκε γιατί τόσα χρόνια δεν δόθηκε μια συνολική λύση στο πρόβλημα του λαθρεμπορίου , ενώ ταυτόχρονα κάλεσε το σύνολο της αντιπολίτευσης να στηρίξει την εν λόγω τροπολογία, ώστε το φαινόμενο του λαθρεμπορίου να αντιμετωπιστεί με ριζικό και μόνιμο τρόπο.

Για το θέμα παρέμβαση έκανε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, που δήλωσε ότι στηρίζει την τροπολογία όπως και τις κυρώσεις που προβλέπονται για όσους παραποιούν και αλλοιώνουν τα στοιχεία του συστήματος εισροών-εκροών.

Το άρθρο Λουκέτα και πρόστιμα σε πρατήρια που διακινούν νοθευμένα καύσιμα εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα