Λιγότερα γαλακτοκομικά και κρέας για την υγεία σας και το περιβάλλον

Μέσω της διατροφής μπορούν να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο κομμάτι της γεωργίας, όπως αναφέρει η έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του ΟΗΕ. Τα στοιχεία της αναφέρουν ότι εάν οι κάτοικοι της Γηραιάς Ηπείρου περιόριζαν κατά 50% το κρέας και τα γαλακτοκομικά, οι εκπομπές αερίων θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμη και κατά 40%, κάτι που θα ωφελούσε επίσης την υγεία.

Επίκεντρο της μελέτης είναι το άζωτο που απελευθερώνεται με τα λιπάσματα και την κοπριά και το οποίο, ως υποξείδιο του αζώτου, είναι ένα

από τα ισχυρότερα αέρια του θερμοκηπίου. Οι εκπομπές αυτού μέσω της γεωργίας - αυτή τη στιγμή μεταξύ 6,5 εκ. και 8 εκ. τόνοι το χρόνο - φθάνουν το 80% επί του συνόλου των εκπομπών N2O. Ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έως και το 88% των εκπομπών προέρχονται από τα εκτρεφόμενα ζώα.

«Εάν όλοι οι άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιόριζαν στο μισό την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών, αυτό με τη σειρά του θα ελάττωνε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία κατά 25-40% και τις εκπομπές αζώτου κατά 40%», αναφέρει ο Χενκ Βέστχοκ από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Αξιολογήσεων της Ολλανδίας, βασικός συντάκτης της έκθεσης της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, η μείωση της κατανάλωσης αυτών θα περιόριζε και την ανάγκη εισαγωγών γενετικά τροποποιημένης σόγιας που χρησιμοποιείται σε ζωοτροφές.

Όπως αναφέρεται, ο μέσος Ευρωπαίος καταναλώνει καθημερινά 83 γραμμάρια πρωτεΐνης - αριθμός 70% υψηλότερος σε σχέση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σε ποσοστό 60%, αυτή η πρωτεΐνη προέρχεται από το κρέας.

Keywords
Τυχαία Θέματα