Λειτούργησε μετά από 50 χρόνια το ελληνικό σχολείο στην Ίμβρο

Ύστερα από μισό αιώνα διακοπής το δημοτικό σχολείο των Άγιων Θεοδώρων στην Ίμβρο επαναλειτουργεί, φιλοξενώντας αρχικά μόνο δύο μαθητές.

Ωστόσο, τουλάχιστον άλλα οκτώ παιδιά θα εγγραφούν τις επόμενες ήμερες. Πρόκειται για παιδιά της ελληνικής κοινότητας του χωριού, το οποίο απέχει περίπου 4 χλμ. από το διοικητικό κέντρο του νησιού.

Να σημειωθεί, πως το κτίριο του σχολείου επισκευάστηκε με έξοδα του Ιδρύματος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία προμήθευσε τα βιβλία και όλο τον σχολικό εξοπλισμό.

Το

τουρκικό υπουργείο Παιδείας, που έδωσε φέτος τον Μάρτιο την άδεια λειτουργίας του σχολείου, διόρισε δασκάλα την Άννα Κουζουμά, η οποία είχε φύγει από την Ίμβρο πριν από 36 χρόνια και επανήλθε πρόσφατα. Θα διοριστεί και ένας ακόμη δάσκαλος, ενώ διευθύντρια του σχολειού ανέλαβε η Π. Βερβέρη, μόνιμη κάτοικος του νησιού.

Αξιοσημείωτο, πως στην Ίμβρο υπάρχουν 4 χωριά με ελληνικής καταγωγής πληθυσμό που κάποτε έφθανε τις 6.000. Σήμερα ζουν περίπου 200, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι, καθώς για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους μετανάστευσαν οι περισσότεροι κάτω της ηλικίας των 50 την δεκαετία του '50 και του '60.

Επ’ ευκαιρία των εγκαινίων του σχολείου ο δήμαρχος της Ίμβρου Γιουσέλ Ατάλεϊ δήλωσε ότι δίνει μεγάλη προσοχή στη λειτουργιά του και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλης της ελληνικής μειονότητας του νησιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα