Κυβέρνηση 2021: Ξανά σεναριολογία

Αρκεί μια δήλωση από έναν υπουργό, αρκεί μια μικρή καθυστέρηση σε κάποιον τομέα του κυβερνητικού έργου, αρκεί μια αναφορά σε πιθανές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα για να φουντώσουν τα σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Σε μια τέτοια σεναριολογία έχουν επιδοθεί αρκετοί τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή κυρίως τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την λειτουργία της κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης ρωτήθηκε αν είναι ικανοποιημένος από όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης και αν θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να αντικαταστήσει κάποιους από αυτούς.Και τι

απάντησε ο υπουργός Επικρατείας; Κάτι που για πολλούς θεωρείται αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν μπορεί σε μια «ομάδα» οι παίχτες να αποδίδουν το ίδιο.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Σημαίνει αυτό ότι αυτόματα πρέπει να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε ανασχηματισμό; Σε καμία περίπτωση μια τέτοια αναφορά δεν είναι δεσμευτική για να προχωρήσει ένας πρωθυπουργός σε ανασχηματισμό. Αποτελεί, ωστόσο, βάση για να ξεκινήσει μια ακατάσχετη σεναριολογία, η οποία εκτείνεται από την χρονική στιγμή που μπορεί να λάβει χώρα ο ανασχηματισμός έως και τα ονόματα των υπουργών που θα αντικατασταθούν αλλά και όσων θα εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο μάλλον κάποιοι λησμονούν σε αυτήν την εξίσωση να βάλουν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα, που δεν είναι άλλος από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα στην παρούσα φάση και αν αυτή η κατάσταση επιτρέπει αλλαγές και πειραματισμούς.

Δεν λαμβάνονται αποφάσεις εν θερμώ

Επιπλέον λησμονούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθόλη την διάρκεια της διακυβέρνησής του δεν έχει λάβει καμία απόφαση εν θερμώ, ούτε έχει επηρεαστεί από δημοσιεύματα και σενάρια που γράφονται στον Τύπο ή αναπαράγονται στα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης. Ας δούμε όμως τα δεδομένα στην μία και στην άλλη περίπτωση. Όσοι υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα εκτιμούν ότι οι αλλαγές αυτές θα σηματοδοτήσουν το τέλος μιας δύσκολης εποχής, που ήταν οι μήνες της πανδημίας, και θα δώσουν νέα πνοή στην κυβέρνηση. Για να ισχύει όμως αυτό θα πρέπει κάποιοι να δηλώσουν επίσημα ότι έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, αφού στην χώρα και κρούσματα υπάρχουν και διασωληνωμένοι υπάρχουν και το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν έχει ακόμη ολοκληρώθεί.

Επομένως μια αλλαγή τώρα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για παράδειγμα, θα εκλαμβανόταν από πολλούς και κυρίως από την αντιπολίτευση ακόμη και ως ομολογία αποτυχίας όλων των κυβερνητικών χειρισμών τους προηγούμενους μήνες. Το ίδιο θα συνέβαινε αν ο πρωθυπουργός έκανε αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που «έτρεξε» όλο το πρόγραμμα των κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους όλο αυτό το χρονικό διάστημα που η χώρα ήταν «κλειστή». Αυτό ακριβώς είναι και το βασικό επιχείρημα όσων υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει να κάνει άμεσα ανασχηματισμό.

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει

Χαρακτηριστική η φράση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους που έλεγε στην Alpha freepress ότι «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις», βασιζόμενος και στα δημοσκοπικά μεγέθη που δείχνουν πλήρη αποδοχή των κυβερνητικών επιλογών από τους πολίτες, εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση από το σύνολο σχεδόν των επαγγελματικών ομάδων και πολύ μεγάλη και σταθερή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επόμενο επιχείρημα όσων είναι κατά του ανασχηματισμού είναι το γεγονός ότι τώρα η κυβέρνηση συνολικά και κάθε υπουργείο χωριστά θα «τρέξουν» και το μεταρρυθμιστικό έργο που είχε καθυστερήσει λόγω της πανδημίας. Επομένως θα πρέπει πρώτα να παραχθεί έργο στους τομείς που δεν αφορούν την πανδημία και κατόπιν να κριθούν οι υπουργοί. Η εξίσωση σίγουρα δεν είναι εύκολη και την λύση έχει μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, του οποίου άλλωστε είναι και αποκλειστικό δικαίωμα ο ανασχηματισμός.

Οι διορθωτικές κινήσεις

Ως λύση που δείχνει να προκρίνεται στην παρούσα χρονική συγκυρία είναι οι λεγόμενες «διορθωτικές κινήσεις», δηλαδή οι προσθήκες ατόμων στην κυβέρνηση που θα διευκολύνουν και θα ενισχύσουν το έργο των υπουργών. Δεν είναι λίγες οι εκτιμήσεις ότι ο πρωθυπουργός θα προτιμήσει να μην προχωρήσει σε έναν δομικό ανασχηματισμό, συνυπολογίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει καθυστέρηση στο κυβερνητικό έργοέεως ότου οι νέες ηγεσίες ενημερωθούν πλήρως για τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Τα πάντα βέβαια μπορούν να ανατραπούν και κάθε σενάριο μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί αντίστοιχα, αφού η «κλισέ» φράση ότι «ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού» σε αυτήν την περίπτωση ισχύει στο ακέραιο. Οψόμεθα.

Keywords
Τυχαία Θέματα