Κόρη 2.700 ετών στο φως

Οταν «αναδύθηκε» από τα χώματα της Θήρας, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έμεινε με ανοιχτό το στόμα από θαυμασμό. Σήμερα, δεκαπέντε χρόνια αργότερα, πλησιάζει η ώρα η μαρμάρινη δαιδαλική Κόρη της Θήρας να παραδοθεί επιτέλους στον θαυμασμό του κοινού.

Η λυγερή Κόρη, ύψους 2,30 μέτρων και βάρους 750 κιλών, αποκαλύφθηκε το 2000 στη Σαντορίνη, στο νεκροταφείο της αρχαίας Θήρας από τον αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα. Χρονολογείται στον 7ο αι. π.Χ., την εποχή της γένεσης της μνημειώδους ελληνικής γλυπτικής, και θεωρείται από τα συγκλονιστικότερα ευρήματα αυτού του τύπου που έχουν βρεθεί

στην Ελλάδα. Χρονολογείται στην ίδια εποχή με την περίφημη «Κυρία της Auxerre» που βρίσκεται στο Λούβρο.

Μέχρι σήμερα το σπουδαίο αυτό εύρημα είναι αθέατο στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας. Αν και η μελέτη για την ανάδειξή του, η οποία προέβλεπε την αναμόρφωση του αίθριου του Μουσείου, έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ήδη από το 2004. Η παρουσίαση της πανύψηλης Κόρης στο κοινό αποτελεί πλέον προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού και το δήμο Σαντορίνης.

Χθες βρέθηκε στο νησί ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, συνοδευόμενος από τον Εφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρη Αθανασούλη. Αποφασίστηκε η δρομολόγηση των εργασιών για την αναμόρφωση του αιθρίου του Μουσείου στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με το δήμο. Οι εργασίες προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία στο αίθριο στέγης πυραμοειδούς μορφής ώστε το γλυπτό να «αναπνέει». Το έργο θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη άνοιξη οπότε η λυγερόκορμη κόρη θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό. Η «πρεμιέρα» της θα συνοδευτεί με τη διοργάνωση διεθνούς Ημερίδας καθώς το γλυπτό είναι άγνωστο στην επιστημονική κοινότητα. Το άγαλμα διατηρείται σχεδόν ακέραιο, λείπει μόνο ο δεξιός βραχίονας και η άκρη της μύτης και χαρακτηρίζεται «δαιδαλικό» από τον μυθολογικό Αθηναίο γλύπτη Δαίδαλο, τον πρώτο που έκανε μνημειακή γλυπτική.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Ξυδάκη στη Σαντορίνη αποφασίστηκε, επίσης, η δρομολόγηση των εργασιών για τον εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου (έργο προϋπολογισμού περίπου 3 εκατ. ευρώ) ενώ σε συνεργασία με το δήμο θα ανοίξει ο όροφος στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας προκειμένου να εκτεθούν περίπου 20 μοναδικές τοιχογραφίες από το Ακρωτήρι οι οποίες σήμερα βρίσκονται στις αποθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα