Υπόκλιση στις ομορφιές της αρκαδικής γης


Ένα ταξίδι ξεχωριστό από τα συνηθισμένα. Γιατί εδώ συμμετέχουν με αρμονία το καλοκαίρι, το τοπίο και η παράδοση. Με θέα τον Αργολικό κόλπο, οι περιηγήσεις στη «δαντέλα» της κυνουραϊκής γης προσφέρουν συναρπαστικές εικόνες και συμφέρουσες επιλογές για διαμονή και φαγητό!

Σε περίπου δύο ώρες από την Αθήνα, η άγρια μεγαλοπρέπεια των αρκαδικών βουνών συνομιλεί με την θαλασσινή ηρεμία. Αφήνοντας το Κιβέρι φτάνουμε στο Ξηροπήγαδο, το

πρώτο χωριό της Βόρειας Κυνουρίας. Από εδώ ξεκινάει το οδοιπορικό μας για το περίφημο Άστρος, τα χωριά του Πάρνωνα και φυσικά στο γραφικό Λεωνίδιο και τα μαγικά παραθαλάσσια Πούλιθρα. Το ταξίδι σε τούτη την γωνιά της Πελοποννησιακής γης ξεχωρίζει γιατί συνδυάζει βουνό και θάλασσα υπό την χαρούμενη μουσική των νερών που λες και βγαίνει από την φλογέρα του τραγοπόδαρου θεού των Αρκάδων, Πάνα. Μαγεμένοι της καλοκαιρινής μελωδίας του ποταμού Βρασιάτη, η περιήγηση στον Πάρνωνα και τα πέριξ επιφυλάσσει εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς. Πρώτος μας σταθμός το μικρό χωριό Ξηροπήγαδο, ψαροχώρι της Κυνουρίας, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πάνω στη θάλασσα και τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε πολύ όμορφο παραθεριστικό κέντρο της Αρκαδίας. Αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για όσους αναζητούν χαλάρωση δίπλα στο κύμα, αλλά και περιηγήσεις τόσο στο παράλιο Άστρος όσο και στις ορεινές κυψέλες της Αρκαδίας. Εδώ θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ και ταβερνούλες ενώ επίσης αν είστε λάτρεις της θαλάσσιας εξερεύνησης στα βράχια της παραλίας Ξηροπήγαδο σχηματίζονται μικρές σπηλιές.

Για αμέτρητες βουτιές… στο μπλε και το πράσινο

Διανύοντας περίπου 10 χλμ από το Ξεροπήγαδο προς το νότο θα βρεθείτε στο Άστρος (το Παράλιο Άστρος απέχει 4 χιλιόμετρα από το Άστρος). Το φημισμένο Άστρος Κυνουρίας μπορεί να σας φέρνει στο μυαλό τις αναφορές της Β΄ Εθνοσυνέλευσης του 1823, ωστόσο σήμερα επιφυλάσσει πλειάδα επιλογών για χαλάρωση είτε αν επιλέξετε τις παραλίες του είτε τα γύρω χωριά του. Από το Άστρος ξεκινούν δύο οδικές αρτηρίες. Η μία οδηγεί στα γραφικά χωριά του Πάρνωνα: Άγιος Ιωάννης, Άγιος Πέτρος, Καστρί, Πλάτανος, Καστανίτσα. Οι καλοκαιρινές διαδρομές στα ορεινά της περιοχής μαγεύουν. Τρεχούμενα νερά, πλατάνια και πλατείες γεμάτες κόσμο και παιδικές φωνές. Αυτή είναι η ζωή εδώ. Ωραία, αυθεντική και απλή. Σε μόλις λίγα λεπτά έχεις τη δυνατότητα να βουτήξεις άλλοτε στο πράσινο κι άλλοτε στο μπλε. Τριάντα τρία χιλιόμετρα από το Αστρος και λίγα χιλιόμετρα πριν από τον Άγιο Πέτρο, βρίσκεται η γνωστή ιστορική μονή Μαλεβής. Σημειώστε επίσης μια ακόμα μυστική διαδρομή από το χωριό Άγιος Γιάννης ξεκινά ένα μονοπάτι που καταλήγει στους ειδυλλιακούς καταρράκτες της Λεπίδας.

ΠΗΓΗ: e-typos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα