Κόντρα Μπαρόζο - χωρών ΕΕ, για τον προϋπολογισμό

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του από την απόφαση των κυβερνήσεων, των ευρωπαϊκών κρατών-μελών, να περιορίσουν την αύξηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. στο 2,79%.

Η Κομισιόν επιθυμεί η αύξηση να φτάσει στο 6,8%, καθώς η Ε.Ε. δεν θα ήθελε να χάσει περίπου 5,2 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που τελικά υιοθετηθεί το πρώτο νούμερο.

Ο ίδιος ο Μπαρόζο προειδοποίησε, με επιστολή του, τις κυβερνήσεις των χωρών πως μία τέτοια απόφαση (για μειωμένο προϋπολογισμό) θα έβλαπτε την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις και το πεδίο της έρευνας και καινοτομίας.

Οι Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένως καλέσει τις υπερχρεωμένες χώρες της Ε.Ε. να τηρήσουν τις περικοπές που έχουν δεσμευτεί να κάνουν, με βάση τον εθνικό τους προϋπολογισμό. Οι περικοπές έχουν ήδη πλήξει τις υπηρεσίες πρόνοιας και θέσεων εργασίας πολλών χωρών, όπως στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν για τις εθνικές κυβερνήσεις, αλλά είπε ότι η αύξηση κατά 6,8% είναι αναγκαία προκειμένου να εκπληρωθούν οι υφιστάμενες δεσμεύσεις.

Ο προϋπολογισμός του 2013 αναμένεται να είναι το επίκεντρο των σκληρών διαπραγματεύσεων που θα γίνουν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα