Νέα αναδιάρθρωση «προτείνει» το ΔΝΤ

Πολλοί ερμήνευσαν την πρόσφατη δήλωση του ΔΝΤ -η οποία στη συνέχεια διαψεύστηκε διπλωματικά- ότι δεν προτίθεται να παράσχει περαιτέρω χρηματοδότηση στην Ελλάδα, σαν ένα ακόμη μοχλό πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Στη συνέχεια, όμως, ήρθε η νέα παρέμβαση του Ταμείου, που στην

ουσία παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συμμετάσχει σε περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Στην πραγματικότητα το ΔΝΤ δεν πιστεύει ότι το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, ότι δηλαδή θα μειωθεί το 2020 στο 120% του ΑΕΠ. Προκύπτει όμως ότι δεν πιστεύει επίσης πως το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να αναταχθεί με τρόπο που θα καθιστά εφικτό αυτό το στόχο. Άρα, καταλήγει στη μόνη ρεαλιστική λύση: μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Στην οποία πλέον θα πρέπει αναπόφευκτα να συμμετάσχουν και οι κεντρικές τράπεζες, με πρώτη απ’ όλες την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η οποία κατέχει περίπου 60 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.

Σε περίπτωση μιας τέτοιας νέας αναδιάρθρωσης, τα ενδεχόμενα είναι δύο:

Πρώτο, μια αναδιάρθρωση μόνο του χρέους που κατέχει η ΕΚΤ. Το «κούρεμα» θα μπορούσε να φτάσει το 50% χωρίς η ΕΚΤ να έχει απώλειες. Με ένα όφελος 30 δισ. ευρώ και μια ανάταξη του ελληνικού προγράμματος, θα μπορούσε το Δ.Σ. του ΔΝΤ να θεωρήσει ότι το ελληνικό χρέος ξαναγίνεται διαχειρίσιμο; Οριακά ναι.

Δεύτερο, αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν όλες οι κεντρικές τράπεζες συν το χρέος των 110 δισ. ευρώ του αρχικού δανείου προς την Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, το όφελος για την Ελλάδα θα ανέβαινε στα 75 δισ. ευρώ - τουλάχιστον. Ωστόσο, το σενάριο αυτό είναι περίπλοκο από πολιτική άποψη - και όχι μόνο.

Φαίνεται λοιπόν πως το ΔΝΤ «κοιτάει» πέρα από τις διαπραγματεύσεις για το νέο ελληνικό Μεσοπρόθεσμο και επιμένει σε μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα…

Πηγή: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα