Κλινική μελέτη: Και όμως η έκθεση στον ήλιο, κάνει καλό!

Οι γυναίκες θα πρέπει να ξεχάσουν όσα ήξεραν, καθώς νέα μελέτη δείχνει πως η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο αποτελεί κύρια αιτία θανάτου!

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska της Σουηδίας και το Πανεπιστήμιο Lund, οι γυναίκες που κάνουν ηλιοθεραπεία έχουν μεγάλες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια, σε σύγκριση με όσες αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο.

Οι γυναίκες που αποφεύγουν τον ήλιο ζουν από 0,6 έως και 2,1 χρόνια λιγότερο.

«Οι γυναίκες που συνηθίζουν να εκτίθενται ενεργά

στην ηλιακή ακτινοβολία έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τις γυναίκες που αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο. Ωστόσο, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος», τονίζεται στην έρευνα.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες μετά από 20ετή έρευνα, εξετάζοντας συνολικά 29.518 γυναίκες στη Σουηδία.

Μεταξύ άλλων διαπίστωσαν ότι η ηλιοθεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών.

Μάλιστα ο επικεφαλής της έρευνας υποστηρίζει ότι το να αποφεύγει κανείς τον ήλιο, έχει τόσο άσχημη επίδραση στην υγεία, όσο το κάπνισμα!

Μικρότεροι οι κίνδυνοι από ηλιοθεραπεία

Η έρευνα αναφέρει σχετικά:

«Οι γυναίκες που συνηθίζουν να εκτίθενται ενεργά στην ηλιακή ακτινοβολία αντιμετώπιζαν μικρούς κινδύνους να εμφανίσουν καρδιακές παθήσεις και άλλες παθήσεις -οι οποίες δεν σχετίζονται με τον καρκίνο- σε σχέση με όσες αποφεύγουν τον ήλιο. Ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης επιβίωσής τους, όμως, αυξήθηκαν τα ποσοστά καρκίνου στις γυναίκες αυτές.

Οι γυναίκες που δεν κάπνιζαν και απέφευγαν την ηλιακή ακτινοβολία είχαν προσδόκιμο ζωής ίδιο με τις γυναίκες που κάπνιζαν και οι οποίες έμεναν περισσότερο από όλες κάτω από τον ήλιο, γεγονός που δείχνει ότι η αποφυγή του ήλιο είναι αιτία θανάτου και έχει ίδια βαρύτητα με το κακό που προκαλεί το κάπνισμα στον οργανισμό».

Ο επικεφαλής καθηγητής συμπλήρωσε:

«Ανακαλύψαμε πως οι καπνιστές οι οποίοι είχαν την υψηλότερη έκθεση στον ήλιο, αντιμετώπιζαν τους ίδιους κινδύνους για την υγεία τους όσο εκείνοι οι οποίοι δεν κάπνιζαν, αλλά απέφευγαν για όλη τους τη ζωή την ηλιακή ακτινοβολία».

Ήλιος αλλά με μέτρο

Βέβαια, οι ίδιοι ερευνητές επισημαίνουν πως η υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί συμβουλεύουν να χρησιμοποιούμε αντηλιακό πριν την έκθεσή μας στον ήλιο και να αποφεύγουμε την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία από τις 11 το πρωί έως και τις 3 το μεσημέρι.

Ηλιοθεραπεία λοιπόν αλλά με μέτρο…

Keywords
Τυχαία Θέματα