Αλλαγή της ώρας για να καταναλώνουμε λιγότερο ρεύμα!

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 υιοθέτησε η Ελλάδα το θεσμό της θερινής ώρας, εξοικονομώντας ενέργεια και ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με τον χειμώνα που βραδιάζει από το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον θεσμό αυτόν, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου προσθέτουμε μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες κάθε ωριαίας ατράκτου την οποία αφαιρούμε

την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Με αυτόν τον τρόπο όταν έχουμε θερινή ώρα ο Ήλιος δύει μία ώρα αργότερα, οπότε ελαττώνεται και ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στην δύση του Ήλιου και της ώρας που πάμε για ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα σε σχέση με το αν βράδιαζε νωρίτερα…

Άρα από τον επόμενο μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο θα δούμε λογικά, μείωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας…

Το ίδιο συμβαίνει και το πρωί, σε μικρότερη όμως κλίμακα, καθώς συνήθως ξυπνάμε μετά την ανατολή του Ήλιου, κυρίως το καλοκαίρι.

Αντίθετα τους χειμερινούς μήνες δεν υπάρχει καμία διαφορά στην κατανάλωση του ηλεκτρικού γιατί απλούστατα ο Ήλιος δύει πολύ νωρίτερα και ανατέλλει πολύ αργότερα οπότε δεν έχουμε καμία εξοικονόμηση ενέργειας με την πλασματική προσθήκη της μίας ώρας στα ρολόγια μας…

Ιθύνων νους ο Φραγκλίνος

«Πατέρας» της ιδέας της Θερινής Ώρας ήταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ο οποίος διαπίστωσε από το 1784, τα πολλαπλά οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η πρώτη εισήγηση για την θεσμοθέτηση της Θερινής Ώρας έγινε από τον Άγγλο κατασκευαστή Γουϊλιαμ Γουϊλετ το 1907 που οδήγησε το Αγγλικό Κοινοβούλιο να συζητήσει την εφαρμογή της πρότασης του. Τελικά η πρόταση του υιοθετήθηκε εννέα χρόνια αργότερα, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Γουϊλετ.

Ας σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε με την προσθήκη δύο ωρών το καλοκαίρι και μίας ώρας τον χειμώνα με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση περισσότερων ποσοτήτων ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα