Κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στη Γαλλία

Στις αρχές του Νοεμβρίου, σε έκθεσή του, το ΔΝΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής βιομηχανίας, η οποία, σύμφωνα με τη μελέτη, έχει χάσει έδαφος. Στην ίδια έκθεση, επισημαίνεται ότι το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρώ. Το ΔΝΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης στη Γαλλία,

καθώς οι γαλλικές τράπεζες είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένες σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Τα νέα για την γαλλική οικονομία δεν είναι καλά

Οι εξελίξεις στη γαλλική οικονομία ανησυχούν και την Κομισιόν. Παρουσιάζοντας τις προγνώσεις για την οικονομία της ΕΕ, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι το 2013 ο ρυθμός ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας θα κινηθεί στο 0,4% και όχι στο 0,8% που αναμένει το Παρίσι, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αγγίξει το 3,5%. Ο Χένρικ Ουτερβέντε, από το Γαλλογερμανικό Ινστιτούτο που εδρεύει στο Λούντβιγκσμπουργκ της Γερμανίας, αντιμετωπίζει με ανησυχία την εξέλιξη αυτή: «Νομίζω ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, επειδή η αρνητική οικονομική κατάσταση στη Γαλλία δε συνιστά ένα προσωρινό φαινόμενο, αλλά αντικατοπτρίζει τα διαρθρωτικά προβλήματα της γαλλικής οικονομίας».

Ο Χένρικ Ουτερβέντε εκτιμά ότι ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην μείωση του δημόσιου χρέους. Ωστόσο, μια τέτοια πολιτική θα οδηγούσε αναμφίβολα σε ύφεση και αυτό προβληματίζει το γάλλο πρόεδρο.

Ο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θεωρούνται αναγκαίες προκειμένου να συνέλθει η γαλλική οικονομία, όπως καταδεικνύει μελέτη που συνέταξε κατ` εντολή της γαλλικής κυβέρνησης ο πρώην μάνατζερ Λουί Γκαλουά.

«Γερμανία και Γαλλία είναι καταδικασμένες σε κοινή δράση»

«Ο Ολάντ δεν έχει τολμήσει ακόμη να αρχίσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει όμως σύντομα να το κάνει, όπως καταδεικνύουν τα ανησυχητικά πορίσματα πρόσφατης έκθεσης του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων, η οποία αναφέρεται στην ανταγωνιστικότητα της γαλλικής βιομηχανίας. Χωρίς ένα πραγματικό «σοκ ανταγωνιστικότητας» δεν πρόκειται να συνέλθει η γαλλική οικονομία», επισημαίνει ο Χένρικ Ουτερβέντε.

Ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας η γαλλική κυβέρνηση προανήγγειλε φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 20 δισ. ευρώ για τη γαλλική βιομηχανία. Ωστόσο τα μέτρα αυτά δεν θεωρούνται ικανοποιητικά, λέει ο Χένρικ Ουτερβέντε, παραπέμποντας στην ανάγκη υλοποίησης βαθιών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και στη δημόσια διοίκηση.

Αύριο (Πέμπτη) επισκέπτεται το Βερολίνο ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, προκειμένου να συντονίσει με την καγκελάριο Μέρκελ ευρωπαϊκές προτεραιότητες στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής. Κάτι απολύτως αναγκαίο με δεδομένο ότι Παρίσι και Βερολίνο είναι η κινητήριος δύναμη της ΕΕ και της ευρωζώνης, όπως εξηγεί ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας: «Γερμανία και Γαλλία είναι καταδικασμένες σε κοινή δράση, καθώς τα συμφέροντά τους είναι στενά συνδεδεμένα. Οι δύο χώρες δίνουν τον τόνο στην ευρωζώνη. Χωρίς τη συνεργασία των δύο χωρών δεν είν

Keywords
Τυχαία Θέματα