Κεφαλονιά: Συνεχίζονται οι σεισμοί, στο νησί ο Σαμαράς

Ταλαιπωρία δίχως τέλος για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, καθώς μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε το νησί το μεσημέρι της Κυριακής, δεν έχουν ηρεμήσει εξαιτίας των αμέτρητων μετασεισμών, την ίδια στιγμή που οι ζημιές σε περιουσίες φαίνεται πως είναι μεγάλες. Για αυτό το λόγο μεταβαίνει αεροπορικώς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες

για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τον πιλότο του πρωθυπουργικού αεροσκάφους να κατευθυνθεί στην Κεφαλονιά και όχι στην Αθήνα.

Πολλοί ήταν εκείνοι που πέρασαν και δεύτερο βράδυ είτε σε αυτοκίνητα είτε σε σπίτια φίλων που υπέστησαν λιγότερες ζημιές. Περίπου 1.000 άτομα φιλοξενήθηκαν στο πλοίο «Superfast 11» είτε γιατί τα σπίτια τους είχαν πάθει σοβαρές ζημιές είτε εξ αιτίας των δεκάδων μετασεισμών.

Η ανησυχία αυξάνεται, μετά τον πρωινό μετασεισμό των 4,6 Ρίχτερ. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιόμετρα και επίκεντρο εννέα χιλιόμετρα δυτικά του Ληξουρίου.

Το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» που έφτασε απόψε στο νησί, θα φιλοξενήσει προσωρινά όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους. Μετά την εκκένωση του χωριού Αθέρας για λόγους ασφαλείας από τυχόν κατολισθήσεις, οκτώ κάτοικοι φιλοξενήθηκαν χθες, Δευτέρα, στο Ματζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο πλοίο «Superfast 11» στο Αργοστόλι.

Η επιδείνωση του καιρού δυσχεραίνει τους ελέγχους σε σπίτια και δημόσια κτίρια, καθώς από το πρωί στο νησί βρέχει καταρρακτωδώς δημιουργώντας έναν επιπλέον παράγοντα ανησυχίας για τους κατοίκους.

Οι μηχανικοί σκέφτονται να υλοποιηθεί το μοντέλο των Τεμπών, δηλαδή να τοποθετηθούν πλέγματα κατά μήκος της πλαγιάς για την αποφυγή νέων κατολισθήσεων. Πρόκειται για προσωρινό μέτρο, ενώ στη συνέχεια θα ληφθούν νέα. Μέχρι τότε η σύνδεση των δύο πόλεων θα γίνεται μέσω των ferryboat. Ωστόσο πρόβλημα θα δημιουργηθεί σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών οπότε τα ferryboat δεν μπορούν να εκτελέσουν τα δρομολόγια.

Η περιφέρεια σε συνεννόηση με ξενοδόχους του νησιού και άλλους αρμόδιους φορείς έχει καταγράψει τους διαθέσιμους χώρους ώστε να στεγαστούν οι κάτοικοι που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους.

Οι έλεγχοι παρ' όλα αυτά συνεχίζονται στο Ληξούρι και το Αργοστόλι. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία 55 από τις 100 κατοικίες που ελέγχθηκαν χθες παρουσιάζουν προβλήματα, ενώ σεισμολόγοι και μηχανικοί προτρέπουν τους ιδιοκτήτες να μην επιστρέψουν σε αυτά αν δεν ολοκληρωθεί και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. Από τα 21 δημόσια κτίρια που έχουν ελεγχθεί τα τέσσερα από αυτά κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ενώ άλλα τέσσερα παρουσιάζουν προβλήματα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις εργατικές κατοικίες του Ληξουρίου, οι οποίες στην πλειονότητά τους κρίθηκαν ακατάλληλες. Προβλήματα παρουσιάζονται επίσης στα κτίρια των δικαστηρίων του Αργοστολίου, στο κτίριο της παλιάς Νομαρχίας, στο Γηροκομείο και σε ορισμένα σχολεία στο Ληξούρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα