Καταθέσεις και σπίτια οφειλετών στο «μάτι» της Εφορίας

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σε 335.000 διώξεις για χρέη προς το Δημόσιο έχει προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό να εισπράξει όσα μπορεί περισσότερα για να γεμίσει τα κρατικά ταμεία. Τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν πιάσει «φωτιά», σπάζοντας όλα τα ρεκόρ σε διώξεις και κατασχέσεις οφειλετών του δημοσίου.

Του Νίκου Ρογκάκου

Μήνα με τον μήνα το «τσουνάμι» των κατασχέσεων αυξάνεται και κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει.

Με τους ρυθμούς αυτούς μάλιστα, μέχρι το τέλος του έτους θεωρείται βέβαιο πως θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις 700.000 τα θύματα του φορολογικού διωγμού πολιτών και επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου από τις Εφορίες είναι αποκαλυπτικά:

-ασκήθηκαν συνολικά 335.425 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για χρέη στο δημόσιο. Πέρυσι και μέχρι τον Αύγουστο (σε οκτώ μήνες) δεν ξεπερνούσαν το ένα τρίτο!

-έγιναν 298.765 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, εκ των οποίων οι 203.755 «ηλεκτρονικά» απ’ ευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών.

-εκτελέστηκαν 15.590 προγράμματα πλειστηριασμού.

-δόθηκαν 3.424 νέες παραγγελίες κατάσχεσης.

-εγγράφηκαν 1.193 υποθήκες.

-επιπλέον το ελληνικό δημόσιο απειλεί με φυλάκιση και 13.995 οφειλέτες, για χρέη άνω των 100.000 ευρώ. Πέρυσι έως τον Αύγουστο πάντως είχαν ασκηθεί 18.300 ποινικές διώξεις, αλλά μόνο σε μήνα, τον Μάιο φέτος, ασκήθηκαν 3.880 διώξεις.

Χρωστάς και έχεις; Κατάσχεση…

Και αυτά είναι μόνο η αρχή… Όπως αποδεικνύεται στην πράξη, με την ηλεκτρονική κοινοποίηση κατάσχεσης που έχει πλέον ενεργοποιηθεί, οι ρυθμοί επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης αναμένεται να εκτοξευθούν στα ύψη.

Με τα νέα δεδομένα, μπορούν να κατάσχονται πλέον όλα, αν περάσουν 30 μέρες -και χωρίς δικαστικές αποφάσεις! Ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών που ισχύει από 1.1.2014 προβλέπει κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων, οι οποίοι καθυστερούν άνω των 30 ημερών να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία.

Μάλιστα σε επείγουσες περιπτώσεις ή για να αποτραπεί επικείμενος κίνδυνος για την είσπραξη των φόρων, η φορολογική αρχή μπορεί να προβαίνει χωρίς δικαστική απόφαση στην επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης κινητών, ακινήτων, εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε αυτά, απαιτήσεων και γενικά όλων των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτου.

Αυτή τη στιγμή η κατάσχεση απαιτήσεων στα χέρια τρίτων θεωρείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σαν το πιο πρόσφορο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, καθώς μπορεί να επιβληθεί με πιο γρήγορη διαδικασία σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο μέτρο, όπως η κατάσχεση κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Θεωρείται όμως και πιο αποδοτικό καθώς μπορεί να εφαρμοστεί με διαδικασία η οποία δεν γνωστοποιείται άμεσα στον οφειλέτη, με συνέπεια να μην υπάρχει σ’ αυτόν η δυνατότητα να αντιδράσει για να την αποτρέψει! Οι διατάξεις του ν. 4152/2013 μάλιστα κρύβουν και μια απίστευτη παγίδα. Προβλέπουν ότι ακόμη κι αν ένας οφειλέτης ενταχθεί στις ρυθμίσεις χρεών, ενώ πληρώνει τη δόση του, η εφορία μπορεί να παίρνει μόνη της τα χρήματα από όπου μπορεί.

Η παγίδα των κατασχέσεων σε εισοδήματα και έσοδα που δικαιούνται να εισπράξουν τους επόμενους μήνες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου έχει στηθεί εδώ και πολλούς μήνες από το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν ήδη προετοιμάσει κατασχετήρια για μεγάλο αριθμό οφειλετών, τα οποία θα ενεργοποιηθούν και κατά τη διάρκεια εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων, με σκοπό να επισπευσθεί η αποπληρωμή των δόσεων και να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία σημαντικού ύψους έσοδα.

Στη διευκόλυνση των κατασχέσεων συμβάλλει και το «φακέλωμα» των οφειλετών, που γίνεται τόσο από τις τράπεζες που αποστέλλουν στοιχεία στην ΓΓΠΣ όσο και από τον ίδιο τον οφειλέτη, που ταυτόχρονα με την αίτηση ρύθμισης υποχρεώνεται να παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση, τους τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρεί κ.λπ.

Μέχρι τώρα πάντως, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, οι κατασχέσεις αφορούν κυρίως σε χρέη άνω των 10.000 ευρώ και πάντως όχι από μόλις 500 ευρώ που προβλέπει ο νέος νόμος που ενεργοποιήθηκε τον Μάιο, αντί 300 ευρώ που ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Στο «σφυρί» 20.000 ακίνητα

Δεν προλαβαίνουν να κάνουν πλειστηριασμούς οι εφορίες. Τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά. Μόνο τον Μάιο δημεύτηκαν 5.000 περιουσίες. Εκτελέστηκαν 1.304 πλειστηριασμοί και δόθηκαν 3.424 παραγγελίες κατάσχεσης, ενώ μπήκαν 190 υποθήκες και ανοίχτηκαν άλλοι 144 φάκελοι κατάσχεσης. Συνολικά στο πεντάμηνο έφτασαν στις 20.000 οι περιουσίες που βγήκαν ή ετοιμάζονται να βγουν στο «σφυρί».

Πριν τα δουν… τους τα έχει πάρει η Εφορία

Βάσει των εντολών που έχουν λάβει, οι έφοροι «κυνηγούν» κατά προτεραιότητα όσους οφειλέτες εισπράττουν ενοίκια ή κατέχουν πολυτελή αυτοκίνητα ή είναι δικαιούχοι απαιτήσεων από άλλα πρόσωπα, καθώς και όσους οφείλουν πάνω από 3.000 ευρώ και κατέχουν ακίνητη περιουσία. Αφού δεν πληρώνουν τους φόρους από την τσέπη τους, η εφορία προσπαθεί να «αρπάξει» τα λεφτά τους πριν τα αγγίξουν, κατευθείαν από εκείνους που τους τα δίνουν, δηλαδή πελάτες, εργοδότες και ενοικιαστές! Το φαινόμενο απλώνεται πλέον σε ολόκληρη τη χώρα. Το απόλυτο «ρεκόρ» κατέχουν η ΔΟΥ Ε΄ Θεσσαλονίκης, που μέσα στον Μάιο εξέδωσε 6.052 διαταγές κατάσχεσης και η ΔΟΥ Αγίων Αναργύρων που προέβη σε 5.961 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

Το άρθρο Καταθέσεις και σπίτια οφειλετών στο «μάτι» της Εφορίας εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα