Κάπνισμα (νεαρών) γονέων παιδεύουσι τέκνα

Βρετανική μελέτη συνδέει το κάπνισμα των αντρών με την παχυσαρκία των νέων, διαπιστώνοντας ότι οι άντρες που καπνίζουν από μικρή ηλικία, πιθανότατα θα αποκτήσουν υπέρβαρους στην εφηβεία γιους.

Ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητής γενετικής, Δρ Μάρκους Πέμπρεϊ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, εξέταση την περίπτωση 10.000 ανδρών, εκ των οποίων οι 5.376 (54%) ήταν καπνιστές. Από αυτούς, οι 166 (3%) είχαν αρχίσει να καπνίζουν τακτικά σε νεαρή ηλικία. Όπως έδειξε η έρευνα, οι γιοι που απέκτησαν είχαν στην εφηβική ζωή τους 5-10 κιλά επιπλέον βάρος από τους συνομηλίκους

τους, κάτι που δεν παρουσιάστηκες στις κόρες τους.

«Αυτή η ανακάλυψη διαγενεακών επιπτώσεων έχει σημαντικές συνέπειες για την έρευνα σχετικά με την τρέχουσα αύξηση της παχυσαρκίας και την αξιολόγηση προληπτικών μέτρων. Δεν είναι πια αποδεκτό να εξετάζει κανείς παράγοντες σχετικούς με τον τρόπο ζωής, που αφορούν μόνο μια γενεά», σημειώνει ο δρ Πέμπρεϊ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνδρες καπνίζουν στον πλανήτη, εκ των οποίων το 35% είναι στις ανεπτυγμένες χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα