Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες κατά της λιτότητας

Τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη κατήγγειλαν σήμερα στις Βρυξέλλες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι – σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της αστυνομίας τουλάχιστον 25.000 – έπειτα από έκκληση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (CES).

Επεισόδια σημειώθηκαν στο τέλος της διαδήλωσης με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση μιας αντλίας νερού και δακρυγόνων για να απομακρύνουν το πλήθος από τα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη – κυρίως

από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Πολωνία – πήραν μέρος στη διαδήλωση αυτή, όπως και μια μικρή ομάδα Ελλήνων εργαζόμενων.

Αίτημα των διαδηλωτών ήταν μια πιο κοινωνική Ευρώπη. «Μέτρα λιτότητας= διαρκής φτώχεια», «Λαός, όχι κέρδος», ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό που κρατούσαν.

«Το μήνυμά μας είναι απλό, όμως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θέλουν να το ακούσουν. Το μήνυμά μας είναι ότι οι πολιτικές που εφαρμόζουν σε απάντηση στην οικονομική κρίση δεν αρκούν και στην πραγματικότητα έχουν επιδεινώσει την οικονομική και κοινωνική κρίση. Το μήνυμά μας είναι ότι η λιτότητα δεν λειτουργεί», δήλωσε η γενική γραμματέας του CES Μπερναντέτ Σεγκόλ.

Στόχος της κινητοποίησης είναι «να ανοίξει ένας νέος δρόμος στην Ευρώπη χωρίς λιτότητα όμως με ισχυρές επενδύσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας ποιότητας», σχολίασε από την πλευρά της η Εμανουέλα Μπονασίνα, μια εκπρόσωπος της CES, η οποία κάλεσε τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου «υποψήφιους που θα αλλάξουν τον τρόπο που διοικείται η ΕΕ».

Περισσότεροι από 26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι άνεργοι. Οι άνεργοι έχουν αυξηθεί κατά 10 εκατομμύρια από το 2008 και σε 18 από τις 28 χώρες της ΕΕ οι πραγματικοί μισθοί έχουν σημειώσει πτώση, όπως επισημαίνουν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα.

«Η κατάσταση των νέων είναι ακόμη χειρότερη: 7,5 εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι δεν εργάζονται, δεν σπουδάζουν. Πολλοί από τους πιο μορφωμένους και με το ισχυρότερο επιχειρηματικό πνεύμα εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να αναζητήσουν εργασία αλλού», υπογράμμισε η Σεγκόλ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να υπάρξει μια «χαμένη γενιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα