Καμίνης: Η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των δήμων πρέπει να γίνει βάσει σοβαρού σχεδιασμού

Για την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, το Κέντρο Προσωρινής Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα και το πρόβλημα των αστέγων μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων.

«Η συζήτηση που έχει ανοίξει για τη χρηματοδότηση των δήμων πρέπει να γίνει βάσει σοβαρού σχεδιασμού. Πρέπει να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή στο δήμο Αθηναίων για την αναθεώρηση και αλλαγές στον «Καλλικράτη». Η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων για τους δήμους. Όμως για να είναι αυτοτελείς οι δήμοι, θα έπρεπε να αντλούν

έσοδα από τη γενικότερη φορολογία και να είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι γι’ αυτό, στους δημότες τους, δίχως όμως αυτοί να επιβαρυνθούν με πρόσθετη φορολογία», αναφέρει ο κ. Καμίνης.

Σχετικά με την Αμυγδαλέζα, είπε: «Τις επόμενες μέρες θα έχουμε συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Πανούση. Το μεταναστευτικό σε συνάρτηση με την ασφάλεια στην Αθήνα αποτελεί για εμάς προτεραιότητα. Ναι, να αλλάξουν ή να κλείσουν δομές που ισοπεδώνουν την ανθρώπινη προσωπικότητα, χωρίς όμως να μετακυλήσουμε το πρόβλημα στην πόλη. Χωρίς να ενισχύσουμε και πάλι τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά και χωρίς να επανενεργοποιήσουμε τους αυτόκλητους «προστάτες», που σάρωναν με τον τρόμο και τον ρατσιστικό τους λόγο τις γειτονιές.

Θα ήθελα να θυμίσω ότι τάχθηκα, χωρίς περιστροφές, υπέρ των Κέντρων Φιλοξενίας Παράτυπων Μεταναστών, γνωρίζοντας ότι αναλαμβάνω μια μεγάλη πολιτική ευθύνη απέναντι στους πολίτες και την πόλη. Υπογράμμισα, όμως, ότι τα Κέντρα αυτά πρέπει να πληρούν τους πιο σύγχρονους όρους λειτουργίας, να σέβονται την προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Τόνισα επίσης ότι η παραμονή των μεταναστών στα Κέντρα Φιλοξενίας να μην είναι μακρά και πάντως να διέπεται από τα διεθνώς ισχύοντα. Μάλιστα σε μια διάθεση συνεργασίας, τόνισα ότι η Αθήνα θα συμβάλει, δίνοντας το παράδειγμα, αποδεχόμενη, δηλαδή, το πρώτο κέντρο να γίνει εντός των ορίων της. Το Δεκέμβριο στελέχη του δήμου επισκέφθηκαν την Αμυγδαλέζα και διαπίστωσαν τραγικές συνθήκες για τους ανήλικους κρατούμενους, κάτι που με όλους τους τόνους, από τους πρώτους, δημοσιοποιήσαμε».

Τέλος, ο κ. Καμίνης τοποθετήθηκε και για το θέμα των αστέγων: «Ο δήμος Αθηναίων, ως συντονιστής της μεγάλης προσπάθειας, θα συνεχίσει να αγωνίζεται σύμφωνα με τις δυνατότητες του για να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα. Οι δήμοι δεν έχουν την αρμοδιότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, το οποίο με την κρίση διογκώθηκε. Αυτή η αρμοδιότητα αφορά το κεντρικό κράτος. Ωστόσο καλύψαμε το κενό, ενισχύοντας τις δομές μας και κινητοποιώντας την κοινωνία των πολιτών, με το πλήθος των εθελοντικών οργανώσεων και φορέων που συνεργάζονται μαζί μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα