«Η Βασίλισσα του χιονιού»: Μία εντυπωσιακή όπερα για παιδιά και όχι μόνο…

Η «Βασίλισσα του χιονιού», που βασίζεται στο πασίγνωστο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, μεταφέρεται εντυπωσιακά, από τον Θοδωρή Αμπαζή, στο θέατρο «Απόλλων».

Από τον Κώστα Νταλιάνη

Αν κάποιοι ενήλικοι, έχουν επιφυλάξεις να την παρακολουθήσουν, διαβάζοντας ότι είναι όπερα για παιδιά, θα αναθεωρήσουν, βλέποντας την παράσταση.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 125 γλώσσες και έχουν πολιτισμικά ενσωματωθεί στη δυτική κουλτούρα. Είναι

ευκολονόητα στα παιδιά, αλλά συγχρόνως, λειτουργούν έμμεσα διδακτικά, με ιστορίες που υμνούν την αρετή, την επιμονή, την φιλία και την μεγαλοψυχία, ελκύοντας, έτσι, και πιο ώριμους αναγνώστες. Μερικά από τα πιο γνωστά του παραμύθια είναι: «Το ασχημόπαπο», «Η μικρή γοργόνα» η γνωστή Άριελ, «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», «Η Βασίλισσα του χιονιού» και πολλά άλλα…

Ο Άντερσεν ήταν τελειομανής και μπορούσε να δουλεύει ένα παραμύθι του για έναν ολόκληρο χρόνο. Και όμως, ολοκλήρωσε την «Βασίλισσα του χιονιού» σε μερικές μέρες. Ο ίδιος είχε εκμυστηρευτεί σε έναν φίλο, πως “η ιστορία βγήκε χορεύοντας μέσα από τις σελίδες”. Με έκταση 43 σελίδων, το έργο αυτό είναι από τα μεγαλύτερά του.

Πρόσφατα, η διάσημη εταιρία παραγωγής «Disney» έκανε την ταινία animation «Frozen», η οποία βασίζεται στην «Βασίλισσα του χιονιού», σημειώνοντας τεράστια εισπρακτική επιτυχία, αν και έχει μεταφερθεί ουκ ολίγες φορές στην μεγάλη οθόνη!

ΥΠΟΘΕΣΗ:

Ο Κάη και η Γκρέτα είναι δύο φίλοι, που αγαπούν ο ένας τον άλλον πολύ και μένουν με την καλοκάγαθη γιαγιά της Γκρέτα. Ένα χειμωνιάτικο βράδυ, η γιαγιά τους λέει την ιστορία ενός μάγου, του οποίου ο μαγικός καθρέφτης έσπασε σε χιλιάδες κομμάτια. Όταν ένα κομμάτι μπαίνει στο μάτι του Κάη, η καρδιά του γίνεται κρύα και σκληρή και αρχίζει να βλέπει το κακό σε οτιδήποτε καλό γύρω του. Η βασίλισσα του χιονιού τον μαγεύει και ο Κάη φεύγει μακριά για τον Βόρειο Πόλο, αναζητώντας την. Η Γκρέτα αποφασίζει να ψάξει να βρει τον Κάη μόνη της κι όλη η φύση γίνεται βοηθός της στο μαγικό ταξίδι προς το παγωμένο παλάτι της βασίλισσας του χιονιού. Εκεί, θα προσπαθήσει να ξανακερδίσει την αγάπη του και να τον πάρει μακριά από τα μάγια της βασίλισσας.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

Η μουσική του Θοδωρή Αμπαζή συνδυάζεται άψογα με την κλασσική ιστορία του Άντερσεν και είναι άρτια εκτελεσμένη από όλους τους μουσικούς. Η σκηνοθεσία του είναι γοργή, διασκεδαστική και εφευρετική. Οι σκηνές του χιονιού και της καταιγίδας μαγευτικές!

Το λιμπρέτο της Σοφιάννας Θεοφάνους είναι μελωδικό και κατατοπιστικό, όσον αφορά τα δρώμενα της ιστορίας. Τα παιδιά δεν δυσκολεύτηκαν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της ιστορίας και το ενδιαφέρον τους παρέμενε συνεχώς στην σκηνή.

Τα σκηνικά είναι ευφάνταστα, ατμοσφαιρικά και λειτουργικά, μεταφέροντας το κοινό σε τόπους μακρινούς και φανταστικούς, που εμπνεύστηκε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Τα κοστούμια είναι άλλοτε φαντασμαγορικά, όπως της βασίλισσας του χιονιού, άλλοτε αστεία, όπως του λουλουδιού, και άλλοτε παραμυθένια, όπως του Κάη και της Γκρέτα. Οι φωτισμοί κάνουν θαύματα επί σκηνής, ιδιαίτερα στις σκοτεινές σκηνές της καταιγίδας. Τα ηχητικά εφέ είναι, επίσης, εξαιρετικά, προσδίδοντας μια απτή και ολοζώντανη εμπειρία σε όλους τους θεατές.

Οι πέντε ηθοποιοί ήταν απολαυστικοί στους πολλαπλούς ρόλους τους, τόσο υποκριτικά όσο και μουσικά. Η Μαρία Κατριβέση ήταν λαμπερή και απειλητική ως βασίλισσα του χιονιού, αλλά συγχρόνως, αστεία ως γιαγιά και απολαυστική ως γυναίκα ληστής. Η Αγγελική Ζωή Καραγκούνη ήταν γλυκιά και αθώα ως Γκρέτα, αλλά έπειθε και ως περιπετειώδης ηρωίδα, που είναι αποφασισμένη να σώσει τον καλό της φίλο, Κάη.

Ο Σπύρος Παπαδάτος, ως Κάη, είχε πολύ καλή χημεία με την συμπρωταγωνίστρια του, κάνοντας την σχέση τους ζεστή και τρυφερή, και κατάφερε να πείσει στη μεταμόρφωσή του από χαρούμενο και γελαστό παιδί, σε κρύο και ακατάδεκτο. Ο Βασίλης Δημακόπουλος προκάλεσε πολλές φορές το γέλιο σε μικρούς και μεγάλους θεατές, ιδίως ως λουλούδι και ως πρίγκιπας. Η Ειρήνη Τζανετουλάκου, ως το κοράκι-οδηγός, δημιούργησε μια απόλυτα παραμυθένια φιγούρα και εντυπωσίασε με την φωνή της.

Οι χορογραφίες ήταν καλοσχεδιασμένες και εκτελεσμένες πολύ καλά από όλους τους ηθοποιούς.

Συνοψίζοντας, πρόκειται για μια πραγματική υπερπαραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας. Τα παιδιά θα ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία και οι ενήλικοι συνοδοί τους θα νιώσουν ξανά παιδιά.

Υ.Γ.: Οι ηθοποιοί, μετά το τέλος της παράστασης, δέχτηκαν όλα τα παιδιά και φωτογραφήθηκαν μαζί, δίνοντας τους μεγάλη χαρά.

«Η Βασίλισσα του χιονιού»

του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία–Πρωτότυπη μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Λιμπρέτο: Σοφιάννα Θεοφάνους

Χορογραφία: Όλγα Σπυράκη

Σκηνικό-Κοστούμια: Kenny Mclellan

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθοί σκηνοθέτη: Ειρήνη Γκότση, Σόνια Ράπτη

Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνα Περλέγκα

ΜΟΥΣΙΚΟΙ:

Πιάνο–Μουσική διδασκαλία: Μαριλένα Σουρή

Βιολί: Νίκος Μαυρίδης

Βίολα: Φώτης Παπαντωνίου

Κόντρα μπάσο: Vilen Karapetyan

Κρουστά: Maxim Mankovskiy

ΠAIZOYN:

Βασίλης Δημακόπουλος, Αγγελική Ζωή Καραγκούνη

Μαρία Κατριβέση, Σπύρος Παπαδάτος, Ειρήνη Τζανετουλάκου

Δημοτικό θέατρο «Απόλλων»,

Πλατεία Γεωργίου Α, 26221, Πάτρα

Τηλ. ταμείου: 2610 273613

Η παράσταση θα παίζεται τα πρωινά για τους μαθητές των σχολείων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, μέχρι και τις 30 Μαρτίου 2015.

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 15€
Φοιτητικό, μαθητικό, ομαδικό & άνω των 65ετών: 10 ευρώ

Ανέργων, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ

Οικογενειακό 4 ατόμων: 30 ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα