Καινοτομία, άγνωστη λέξη για την Ελλάδα…

Η Ελλάδα κατατάσσεται στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)με μέτριες επιδόσεις στην καινοτομία, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα επιδόσεων για το 2013, που εκδίδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, η χώρα μας «φιγουράρει» στην τρίτη κατηγορία με άλλες 8 χώρες, οι οποίες παρουσιάζουν επιδόσεις χαμηλότερες από το μέσο όρο της Ε.Ε. όσον αφορά στην καινοτομία. Στην ίδια κατηγορία κατατάσσονται η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, η Σλοβακία,

η Ουγγαρία, η Μάλτα και η Λιθουανία.

Από την άλλη, «πρωταθλητές» στην καινοτομία είναι η Σουηδία, η Γερμανία, η Δανία και η Φινλανδία, που παρουσιάζουν επιδόσεις πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Στη δεύτερη κατηγορία, όπου βρίσκονται οι χώρες με καλές επιδόσεις καινοτομίας εντάσσονται η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Εσθονία, που έχουν επιδόσεις υψηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τέλος, «μετεξεταστέοι» είναι η Πολωνία, η Λετονία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι επιδόσεις καινοτομίας στην Ε.Ε. βελτιώνονται παρά την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, αλλά το καινοτομικό χάσμα μεταξύ των κρατών-μελών εξακολουθεί να διευρύνεται.

Η συνολική κατάταξη παραμένει σχετικά σταθερή με τη Σουηδία στην κορυφή, ενώ τη μεγαλύτερη βελτίωση από το περασμένο έτος παρουσίασαν η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία.

Παράγοντες ανάπτυξης της καινοτομίας στην Ε.Ε. αποτελούν οι ΜΜΕ και η εμπορική εκμετάλλευση των καινοτομιών, καθώς και τα άριστα ερευνητικά συστήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα