Κ. Μητσοτάκης: Να μειωθούν σε 200 οι βουλευτές

Επανέλαβε την πρότασή του για μείωση των βουλευτών από 300 σε 200 ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Συγκεκριμένα μιλώντας στην εφημερίδα «Realnews», ανέφερε ότι «εδώ και χρόνια -τότε που το σύνολο του πολιτικού συστήματος σφύριζε αδιάφορα - έχω καταθέσει σειρά προτάσεων για άμεση εφαρμογή που δεν απαιτούν συνταγματική αναθεώρηση, με κυριότερη τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει τώρα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου με πλειοψηφία

2/3 από την υφιστάμενη Βουλή».

Παράλληλα σημείωσε ότι είναι «ντροπή» για το πολιτικό σύστημα να αναγκάζεται από την τρόικα να καταθέσει νόμους που αφορούν το «πολιτικό» χρήμα κα τον κώδικα δεοντολογίας για βουλευτές και υπουργούς.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε επίσης τη μείωση του αριθμού των βουλευτών τόσο με την αλλαγή του εκλογικού νόμου στο πρότυπο του γερμανικού μοντέλου όσο και με τη νομοθέτηση της λειτουργίας των κομμάτων.

Κατηγορηματικός ήταν και στην ερώτηση που του τέθηκε αναφορικά με πιθανή επιστροφή στην κυβέρνηση του κ. Κουβέλη, λέγοντας: «Όχι. Οι διευρυμένες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες είναι υπό προϋποθέσεις χρήσιμες. Όταν καταλήγουν όμως σε κανόνες ελάχιστου κοινού παρονομαστή αποτελούν και συνταγή για παράλυση. Και εγώ δεν είμαι οπαδός της παράλυσης, πράγμα που νομίζω το έχω αποδείξει στο δικό μου υπουργείο».

Σε ερώτηση, τέλος, αν η συμμαχία της ΝΔ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο είναι στρατηγικής σημασίας απάντησε: «Η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ έχει ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, οι οποίες εκτιμώ ότι δεν θα γίνουν σύντομα. Από εκεί και πέρα θα δούμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα