Οργανωμένο σχέδιο ρωσόφιλων οι ταραχές αλλά υπεύθυνη η αστυνομία για τους θανάτους

Ευθύνες στις δυνάμεις ασφαλείας της Ουκρανίας για την αδυναμία τους να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια που κατέληξαν στο θάνατο τουλάχιστον 42 ανθρώπων στην Οδησσό την Παρασκευή επέρριψε την Κυριακή ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ, καταγγέλλοντας ωστόσο οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά των ρωσόφιλων που οδήγησε στις ταραχές.

Μιλώντας στο BBC, ο μεταβατικός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως θα διενεργηθεί μία «πλήρης, σε βάθος, και ανεξάρτητη έρευνα» για την αιματηρή βία στην Οδησσό, που θα στοχεύσει ακόμα

και την ηγεσία της Αστυνομίας.

«Η εισαγγελία θα ερευνήσει τους πάντες, αρχής γενομένης από τον αρχηγό της Αστυνομίας, τους βοηθούς του και κάθε αστυνομικό», προσέθεσε.

Παρά ταύτα, κατηγόρησε τους φιλορώσους διαδηλωτές πως «προκάλεσαν» τη βία, και κατήγγειλε μία «καλά προετοιμασμένη και οργανωμένη ενέργεια κατά του λαού, εναντίον της Ουκρανίας και εναντίον της Οδησσού».

Ο κ. Γιατσενιούκ έχει μεταβεί στην Οδησσό, όπου θα επισκεφτεί το σημείο της φωτιάς.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU απέδωσε τις ταραχές στην Οδησσό στη δράση παράνομων ομάδων από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από τη γειτονική Υπερδνειστερία, την de facto αυτόνομη επαρχία της Μολδαβίας.

Τα περισσότερα θύματα, 38 εξ' αυτών, ήταν φιλορώσοι αυτονομιστές, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην έδρα των συνδικάτων της πόλης.

Είχαν προηγηθεί πολύωρες οδομαχίες μεταξύ των ρωσόφιλων και φιλοκυβερνητικών.

Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην Οδησσό, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο των συμπολιτών τους.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν την ακροδεξιά οργάνωση Δεξιός Τομέας για τη βία.

Εν των μεταξύ, τη διεύρυνση της στρατιωτικής επιχείρησής έναντι των ρωσόφιλων ανταρτών στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντόνετσκ ανακοίνωσαν οι ουκρανικές Αρχές.

Ο επικεφαλής του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας ανακοίνωσε πως η δράση των δυνάμεων ασφαλείας θα επεκταθεί και σε «άλλες πόλεις όπου τρομοκράτες και εξτρεμιστές προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες».

Παράλληλα, τη συνέχιση της προσπάθειας για απελευθέρωση της πόλης Κραματόρσκ ανακοίνωσε μέσω Facebook ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, με δύο εκ των νεκρών να είναι κυβερνητικοί στρατιώτες. Οι εν λόγω πληροφορίες δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα