Ισραηλινή υποψηφιότητα για Όσκαρ κατηγορείται ως φιλοπαλαιστινιακή

Μεγάλο μπελά έχει προκαλέσει στην Ισραηλινή κυβέρνηση η πολιτική ταινία «GateKeepers» (Θυροφύλακες) του ισραηλινού σκηνοθέτης Ντρορ Μόρεχ, που πραγματεύεται το Μεσανατολικό, η οποία θα διαγωνιστεί σήμερα στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ, αφού έχει συμπεριληφθεί στις τελικές υποψηφιότητες για Όσκαρ, το πρώτο σημειωτέον ταινίας από το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου όπως δήλωσε

δεν προτίθεται να δει την ταινία του ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μοσέ Γιααλόν, από το εθνικιστικό κόμμα Λικούντ του οποίου ο Νετανιάχου ηγείται, χαρακτήρισε την ταινία «φιλοπαλαιστινιακή», δηλώνοντας στο ραδιοσταθμό των ενόπλων δυνάμεων ότι, στην επεξεργασία της ταινίας ο Μόρεχ έκανε αυθαίρετα «επιλογές», οι οποίες εξυπηρετούν μια κεντρική ιδέα για την ταινία, καθιστώντας την «μονόπλευρη».

O ισραηλινός σκηνοθέτης, απαντώντας στο σχόλιο του πρωθυπουργικού εκπροσώπου ότι ο Μπένιαμιν Νετανιάχου δεν έχει δει την ταινία του, ούτε προτίθεται να το κάνει, δήλωσε σε κρατικό κανάλι ότι «αυτό σημαίνει για τον Νετανιάχου κάτι, όχι για την ταινία μου» και αποσαφήνισε ότι αν η ταινία διακριθεί, τότε δεν θα απαντήσει στο τηλεφώνημα του Νετανιάχου.

Ο 51χρονος σκηνοθέτης «ανακρίνει» στην ταινία του, τους έξι επιζώντες πρώην προϊσταμένους της υπηρεσίας για την εσωτερική ασφάλεια Σιν Μπετ υπό το πρίσμα του αγώνα που κάνει το Ισραήλ απέναντι στην τρομοκρατία. Όλοι επισημαίνουν ανήσυχοι ότι το Ισραήλ δεν κάνει πραγματική διαβούλευση με τους Παλαιστίνιους. «Δεν γύρισα μια αριστερή ταινία. Στηριγμένη σε γεγονότα, ρεαλιστική ταινία γύρισα. Η ταινία μου παρατηρεί την τωρινή κατάσταση και είναι σαν να θέλει να πει: πατριώτες, Ισραήλ, ας ξυπνήσουμε» λέει ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα