Ινδία: Σε ισχύ τίθεται η θανατική ποινή μετά από οχτώ χρόνια

Η θανατική ποινή τέθηκε σε ισχύ στην Ινδία μετά από οχτώ χρόνια, όταν η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να προχωρήσει στην εκτέλεση ενός κρατουμένου ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο το 2007 για το ρόλο του στη δολοφονία το 1995 του τότε κυβερνήτη του κρατιδίου Πεντζάμπ.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων ενώ η Διεθνής αμνηστία απηύθυνε έκκληση

στην μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη να μην προχωρήσει ζητώντας παράλληλα να υπάρξει επίσημο μορατόριο για την θανατική ποινή.

Σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Μανμοχάν Σινγκ, η οργάνωση τονίζει πως η εκτέλεση του Μπαλουάντ Σινγκ Ρατζοάνα, θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω.

«Η επανάληψη των εκτελέσεων μετά τη διακοπή οκτώ ετών θέτει την Ινδία απέναντι στις διεθνείς και τοπικές τάσεις για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Σας καλούμε να σταματήσετε αμέσως την εκτέλεση του Μπαλουάντ Σινγκ, να εφαρμόσετε επίσημο μορατόριο για τις εκτελέσεις και να καταργήσετε την θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα», δήλωσε ο διευθυντής της Αμνηστίας για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού Σαμ Ζαρίφι.

Αν ο κρατούμενος εκτελεστεί δια απαγχονισμού την Κυριακή στη φυλακή Πατιάλα του Πεντζάμπ, θα είναι η πρώτη εκτέλεση στην Ινδία από το 2004, όταν απαγχονίστηκε ένας πρώην φρουρός ασφαλείας ο οποίος είχε βιάσει και δολοφονήσει 14χρονη.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στην Ινδία, ανάμεσά του οι δράστες της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ρατζίβ Γκάντι και ο μοναδικός επιζών από τους δράστες των επιθέσεων στην πόλη Βομβάη το 2009.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η ποινή του θανάτου μετατρέπεται σε ισόβια.

πηγή:iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα