Ικανοποίηση για τη σφαγή της Κεφαλλονιάς ζητούν οι Ιταλοί

Την παραπομπή σε δική του 89χρονου πλέον Γερμανού πρώην στρατιωτικού Άλφρεντ Στορκ ζητά η εισαγγελία της Ρώμης για τις εκτελέσεις Ιταλών αξιωματικών στην Κεφαλλονιά τον Σεπτέμβριο του 1943. Υπενθυμίζουμε ότι μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τους Συμμάχους τον Σεπτέμβριου του 1943, οι κατοχική δύναμη των Ιταλών στην Κεφαλλονιά, που ανήκε στη μεραρχία Άκουι, αρνήθηκε να παραδοθεί στους Γερμανούς και συγκρούστηκε μαζί τους.

Ωστόσο, παρά την αριθμητική τους υπεροχή οι Ιταλοί ηττήθηκαν και παραδόθηκαν στους Γερμανούς, οι οποίοι προχώρησαν σε μαζικές εκτελέσεις των ιταλικών

στρατευμάτων. Συνολικά υπολογίζεται ότι εκτελέστηκαν περίπου 4.500 στρατιώτες και αξιωματικοί. Η Εισαγγελία της Ρώμης είχε προσπαθήσει επανειλημμένα στο παρελθόν να παραπέμψει σε δίκη άλλους τρεις Γερμανούς, πρώην μέλη του ναζιστικού στρατού, χωρίς όμως να καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία. Ο Στορκ όμως είχε παραδεχθεί ο ίδιος το 2005 ότι συμμετείχε σε ένα από τα δυο εκτελεστικά αποσπάσματα που είχαν συσταθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 1943 για την εκκαθάριση των Ιταλών που είχαν αρνηθεί να παραδώσουν τα όπλα τους στη Βέρμαχτ.

Για τη σφαγή της Κεφαλλονιάς ο μόνος που καταδικάσθηκε έως σήμερα ήταν ο στρατηγός Καρλ Χούμπερτ Λαντς στη δίκη της Νυρεμβέργης. Έπρεπε να εκτίσει 12 χρόνια φυλάκισης, αλλά παρέμεινε στην φυλακή μόνο 3 χρόνια. Τέλος, το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός απετέλεσε και το υπόβαθρο για το μυθιστόρημα «Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι» και την ομώνυμη χολιγουντιανή ταινία το 2001.

Πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα