Η ρίζα του 5 &Κασσία

από την Ηρώ Μητρούτσικου:

Δέκα μέρες έμειναν για τα θέατρα. Οι περισσότερες παραστάσεις κατεβαίνουν την Κυριακή των Βαΐων, οπότε τρέξτε σε αυτές, γιατί κάποιες λίγες θα σταματήσουν για καμιά δεκαριά μέρες (από Μεγάλη Τρίτη ως περίπου Τετάρτη του Πάσχα) και έπειτα θα συνεχίσουν για τον μήνα Μάιο.

Η ρίζα του 5

Το θέατρο «Βαφείο Λάκης Καραλής» βρίσκεται σχεδόν δίπλα στις γραμμές της Κωνσταντινουπόλεως και υπήρξε όντως βαφείο. Πρόκειται για μια βιοτεχνία του 1880 και η ταμπέλα της παραμένει

ακόμα. Τα ξύλα διατηρήθηκαν ως είχαν και η βιοτεχνία έγινε ένα υπέροχο θέατρο με δύο σκηνές και υπέροχο φουαγιέ. Εκεί παρακολούθησα την όμορφη παράσταση «Η Ρίζα του 5» από την ομάδα «Έβδομη Θύρα». Υπόθεση: Μία πενταμελής οικογένεια σε κάποια ελληνική επαρχία κάπου τη δεκαετία του 1950. Ο καθένας είναι η ρίζα των προβλημάτων του άλλου, διότι μέσα από την πολλή αγάπη και την υπερπροστασία δεν αναγνωρίζεται στα μέλη το δικαίωμα να αναπτύξουν αυτό που θέλουν και αυτό που μπορούν. Η συναισθηματική αγάπη γίνεται και συναισθηματική φυλακή. Οι ρόλοι είναι πέντε, αλλά οι ηθοποιοί είναι δυο.

Η Αντωνία Γιαννούλη και ο Βαγγέλης Ρόκκος δίνουν δύο εξαιρετικές ερμηνείες εναλλάσσοντας συνεχώς ρόλους (μην σας παραξενέψει το πρώτο δεκάλεπτο που απαιτεί προσοχή για να μην χάσεις την ιστορία). Ο σκηνοθέτης Ιωσήφ Βαρδάκης (σκηνοθέτης επίσης της περσινής επιτυχίας «I am my own wife») πήρε το μυθιστόρημα του Χρήστου Παπαμιχάλη «Maybe» και έφτιαξε μια ενδιαφέρουσα και απλή παράσταση, γεμάτη συναισθήματα. Ένα έργο το οποίο, αν και αναφέρεται σε πιο παλιά εποχή, γράφτηκε πριν μερικά χρόνια. Πρόκειται για μια εξερεύνηση της ελληνικής οικογένειας, της μικρής κοινωνίας της επαρχίας, καθώς και της σχέση γονιών και παιδιών! Μια μάνα που κάνει τα πάντα για να γίνει μάνα, αλλά ωστόσο δεν αποδέχεται τη διαφορετικότητα των παιδιών της. Κάθε πόρτα όταν κλείνει, κρύβει πίσω της ένα μικρό ή μεγάλο μυστικό...

Τα πολύ όμορφα, άχρονα κουστούμια που παραπέμπουν στα ρούχα του τότε, αλλά ωστόσο είναι σύγχρονα, έχει κάνει η Ιωάννα Κουρμπέλα, ενώ τις μουσικές νύξεις ο Νίκος Ζούδιαρης. Η παράσταση παίζεται ακόμα την επόμενη Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή και μετά θα ταξιδέψει στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά, στην Τρίπολη, στη Λάρισα, στα Γιάννενα και στους Παξούς. Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός (5’ από μετρό Κεραμεικός)

Κασσία

Άλλος ένα πολυχώρος άνοιξε στην Κυψέλη φέτος! Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεόρασης (ΚΕΤ) είναι ένας πολύ ιδιόμορφος χώρος, όπου κάποτε επισκεύαζαν τηλεοράσεις. Μετά από πολλά χρόνια που έμεινε κλειστός και ανενεργός, ο χώρος ξαναρχίζει να ασχολείται με τη θέαση, αλλά αυτή τη φορά τη ζωντανή θέαση. Εκθέσεις, ομιλίες, κινηματογράφος και κυρίως θέατρο! Έτσι, αυτόν τον καιρό κάλεσαν δύο καλλιτέχνιδες από το Λονδίνο για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Η Ιόλη Ανδρεάδη το 2011 έγραψε έναν γυναικείο μονόλογο, τον οποίο σκηνοθέτησε και παρουσίασε στο Λονδίνο. Ο μονόλογος είναι εμπνευσμένος από ιστορικά στοιχεία για τη ζωή της Κασσιανής, τον 9ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη: Ο αυτοκράτορας Θεόφιλος πρέπει να παντρευτεί και να διαλέξει σύζυγο μεταξύ δώδεκα «καλλίστων παρθένων»… Εντυπωσιασμένος από την Κασσιανή, της προσφέρει ένα χρυσό μήλο, επειδή, όμως εκείνη ανταπαντά δίνει τελικά το μήλο στη Θεοδώρα. Παρόλα αυτά, ο εικονομάχος Θεόφιλος μετά τον γάμο με την Θεοδώρα μετανιώνει, το ζευγάρι ερωτεύεται παράνομα κι έχει μυστικές συναντήσεις μέχρι η Κασσιανή να κλειστεί σε μοναστήρι και να αρχίσει το γράψιμο… Η ερμηνεία της Ραχήλ Λιακοπούλου ως Κασσιανής είναι εξαιρετική. Βλέπουμε εικόνες να εκτυλίσσονται μπροστά μας και μεταφερόμαστε σε άλλους χώρους και άλλες εποχές. Η Κασσιανή αψήφησε την εποχή της. Η μεγάλη ποιήτρια δε φοβάται να ικετέψει για τον έρωτά της και τολμά να κάνει εικόνα τα πιο μύχια ερωτικά της πάθη, την εποχή που η εικόνα βρίσκεται υπό διωγμό. Ο γνωστότερός της ύμνος είναι το «Τροπάριο της Κασσιανής», στο οποίο η Μαρία Μαγδαληνή απευθύνεται στον Χριστό. Αυτός ο ύμνος ακούγεται και ζωντανά στο τέλος της παράστασης από την εκπληκτική Ισμήνη Μπουζιούρη. Να συμπληρώσω ότι οι φωτισμοί είναι του Δήμου Αβδελιώδη. Για δύο ακόμα ΠΣΚ.
Κύπρου 91Α & Σικίνου, Κυψέλη, polychorosket.gr

Προτεινόμενες παραστάσεις

Βασανίζομαι, Άβατον

Βρώμικα κόλπα, Studio Κυψέλης

Δεσποινίς Μαργαρίτα, Πράξη Επτά Studio

Γιοι και κόρες, μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας, Bios

Χαλασοχώρηδες, Αλκμήνη

Γκόλφω, Εθνικό

Mistero Buffo, Θησείον

Πατριδογνωσία, Δια Δύο

Το καβούκι του ελέφαντα, Τρένο στο Ρουφ

Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Χώρα

Ευρυδίκη, Πορεία

Κατσαρίδα, Αθηνών

Φόνισσα, Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας
Mια απ’ τα γίδια, Ήβη

Η πόρνη από πάνω, Σφενδόνη

Βυσσινόκηπος/Η ρομαντική ιστορία, Θέατρο Νέου Κόσμου

Η τρυφερή σου Μολότωφ, Ακαδήμεια

Συμβολαιογράφος, Εν Αθήναις

Κολχάας, Τόπος Αλλού

Κοπεγχάγη, Άλφα

Με ελεύθερη είσοδο

Κήπος Στάχτες, Νεοκλασσικό σπίτι

Τρεις κι ο κρίνος, Λάσπη

Παιχνίδια Φόβου, Studio «Κοιτώνες», πρώην στρατόπεδο Κόδρα

Funny Mission, Λουκούμι bar

Blue Mysteries (Athens 1920-1939), Salta Con Migo bar

Εκάβη, Hecuba, Hekabe, Hecabe, Hecube project, Θησείον

Αναφορά, Nosotros

Το παγκάκι, Άλεκτον

To βαλς των βρώμικων δρόμων, Quilombo Centro Cultural

Οι ηλίθιοι, Δημ. Θέατρο Αργυρούπολης

Κυρία Μαργαρίτα, Εμπρός

Όλα όσα είδα, (περιοδεία)
Cirko Cachivache 3D, Δυναμό

Επιβίβαση για μακρινό ταξίδι, 104

Κρίσις, Studio της οδού Πλαταιών

Mein Komplex, Κέλυφος

Εκτοπλάσματα, Εξάρχεια

Μουσείο, Ρομάντζο

Πενθεσίλεια, Πειραιώς 35

Ο Μπήντερμαν και οι εμπρηστές, Εργατικές Κατοικίες Καματερού

Παιδικές με ελεύθερη είσοδο

Ευτυχισμένος Πρίγκιπας, CAMP art cafe
«Μαύρο Ψαράκι» στην Πολιτεία (20/4)

Keywords
Τυχαία Θέματα