«Μικρομπαταρίες» που παράγουν 1.000 φορές περισσότερη ενέργεια

Αλλάζουν τα δεδομένα στην ενεργειακή τροφοδοσία οι «μικρομπαταρίες» που κατασκεύασαν ερευνητές του πανεπιστημίου Ιλινόι στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρισδιάστατα ηλεκτρόδια για την κατασκευή των συγκεκριμένων μπαταριών, που αν και έχουν μικρό μέγεθος είναι ισχυρότερες ως και 1.000 φορές ενεργειακά από τις κοινές μπαταρίες.

Πάντως, οι ερευνητές βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια, καθώ παραδοσιακά, οι μπαταρίες λειτουργούν με δύο ηλεκτρόδια, το ανοδικό και το καθοδικό,

στα οποία πραγματοποιούνται χημικές αντιδράσεις. Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν τρόπο να ενσωματώσουν σε μέγεθος μικροκλίμακας, τόσο το ανοδικό όσο και το καθοδικό ηλεκτρόδιο, μηδενίζοντας την απόσταση που πρέπει να διανύσουν τα ηλεκτρόνια.

«Επειδή έχουμε μειώσει τόσο πολύ την απόσταση που απαιτείται να διανύσουν τα ηλεκτρόνια και τα ιόντα, μπορούμε να διοχετεύσουμε στις συσκευές πολύ ταχύτερα την απαιτούμενη ενέργεια για να λειτουργήσουν», τόνισε ο καθηγητής Ουίλιαμ Κινγκ. Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική, κυρίως για λόγους ασφαλείας. Ο καθηγητής Κινγκ αναγνώρισε ότι η ασφάλεια αποτελεί ζήτημα δεδομένου ότι ο ηλεκτρολύτης που χρησιμοποιείται στις μικρομπαταρίες είναι εύφλεκτο υγρό.

Keywords
Τυχαία Θέματα