Η «πράσινη» φιλοσοφία στο χέρι μας

από τη Σέβη Σαλαγιάννη

Τεχνολογία και οικολογία... Δύο τομείς φαινομενικά παράταιροι χωρίς σημείο αναφοράς και κοινή γραμμή πλεύσης. Ή μήπως όχι; Οι τελευταίες κινήσεις τεχνολογικών κολοσσών γίνονται στο πλαίσιο μιας «πράσινης» προσέγγισης, όπου η οικολογία έχει όλο και περισσότερο τον κύριο λόγο. Ειδικά στην περίπτωση των smartphones, η eco-friendly πολιτική είναι διαδεδομένη με δύο τρόπους.

Ο πρώτος σχετίζεται με τα σχετικά applications, τα οποία διαρκώς και αυξάνονται σε Google

Play και App Store. Οι εφαρμογές προβάλλουν έναν «πράσινο» τρόπο ζωής και εξειδικεύονται σε θέματα, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος και η προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας. Ο δεύτερος απαντάται μέσω καθημερινών πράξεων και λειτουργιών, οι οποίες, αν και εύκολες και απλές, δεν ακολουθούνται. Η σύζευξη της οικολογίας με την τεχνολογία όμως δεν σταματά εδώ. Με την ανάγκη του πλανήτη μας για εναλλακτικές πηγές ενέργειας να αυξάνονται διαρκώς, διάφορες ερευνητικές ομάδες έχουν καταφέρει να κάνουν τη φόρτιση των κινητών «πράσινη».

Θα αναρωτηθεί κανείς πώς είναι δυνατόν με το smartphone ανά χείρας να σώσει τον πλανήτη. Και όμως, μια μικρή κίνηση, όπως το πάτημα ενός κουμπιού, βάζει το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια.

Ανακυκλώσιμα κινητά στα... ράφια

Γνωρίζατε ότι σχεδόν όλη η πρώτη ύλη των κινητών τηλεφώνων είναι ανακυκλώσιμη; Μέταλλο, πλαστικό, γυαλί είναι υλικά που καταλήγουν καθημερινά στους ειδικούς κάδους για ανακύκλωση και από αυτά φτιάχνονται και τα κινητά. Ωστόσο, περίπου το 44% των παλιών και μη χρησιμοποιούμενων πλέον συσκευών είναι καταχωνιασμένα σε κάποιο συρτάρι, αντί να δουν τον δρόμο τους προς την ανακύκλωση. Τα καταστήματα κινητής τεχνολογίας έχουν ειδικά stands για τον σκοπό αυτό, ενώ κατά καιρούς προωθούν προγράμματα ανακύκλωσης των παλαιών συσκευών μέσω προσφορών. Εναλλακτικά η συσκευή μπορεί να δωριστεί ή να ανταλλαχθεί.

Φόρτιση, φωτισμός και απενεργοποίηση

Ακόμη και η φόρτιση όμως μπορεί να αποκτήσει «πράσινη» αισθητική, αρκεί να ακολουθήσουμε απλά βήματα. Για παράδειγμα, από συνήθεια οι περισσότεροι δεν βγάζουμε το κινητό από την πρίζα, όταν η φόρτιση τελειώσει. Έτσι όμως, ο φορτιστής συνεχίζει να αντλεί ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να συντρέχει κάποιος λόγος.

Η μπαταρία του κινητού σας τηλεφώνου είναι μισοπεσμένη; Τότε μακριά από τον φορτιστή! Οι περισσότεροι φορτίζουμε τα κινητά τηλέφωνα κάθε βράδυ, ακόμη και αν η μπαταρία δεν έχει εξαντληθεί. Η κίνηση αυτή δεν είναι «πράσινη», καθώς για την εξοικονόμηση ενέργειας, θα πρέπει να μη φορτίζουμε το τηλέφωνό μας, μέχρις ότου η μπαταρία χρειαστεί πραγματικά τη «βοήθειά» του. Οι πιο... ψαγμένοι της οικολογίας μπορούν να αποφύγουν τη χρήση ηλεκτρικής πρίζας στη φόρτιση και να καταφύγουν στην αγορά ενός ηλιακού φορτιστή.

Αναφορικά με τον φωτισμό, η «κίνηση ματ» είναι η όσο το δυνατόν περισσότερη ελαχιστοποίησή του. Εάν ο φωτισμός είναι αναμμένος για περισσότερο χρόνο από όσο χρειαζόμαστε, τότε πρόκειται για σπατάλη ενέργειας. Επιπλέον, ο φωτισμός δίχως λόγο «ροκανίζει» την ισχύ της μπαταρίας. Συνετό θα ήταν, τέλος, το κινητό να παραμένει απενεργοποιημένο, όταν δεν χρησιμοποιείται. Στον κινηματογράφο, στο αεροπλάνο και στον ύπνο για παράδειγμα το πάτημα του κουμπιού «Off» επιβάλλεται. Προσοχή: Η δόνηση ή η αθόρυβη λειτουργία δεν είναι απενεργοποίηση, καθώς η ενέργεια συνεχίζει να σπαταλάται.

Ακουμπήστε και... φορτίστε!

Θα μπορούσε εύλογα να πει κανείς ότι πρόκειται για εικόνα επιστημονικής φαντασίας, αλλά στο μέλλον η φόρτιση του κινητού θα γίνεται απλώς με το άγγιγμά του! Ερευνητές του τεχνολογικού ινστιτούτου της Τζώρτζια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν ενεργειακά αποδοτικό τρόπο φόρτισης με το ακούμπημα του smartphone με το δάχτυλο ή απλά πληκτρολογώντας. Ο ερευνητής Zhong Lin Wang και η επιστημονική ομάδα του βασίστηκαν στην ιδιότητα δύο ανόμοιων υλικών να ανταλλάζουν ηλεκτρόνια, είτε κατά την επαφή τους, είτε κατά τη μεταξύ τους τριβή, και έφεραν δημιούργησαν μια «πράσινη» προοπτική στην τεχνολογία.

Αυτό που κατάφερε ο επικεφαλής της έρευνας και η ομάδα του είναι να δημιουργήσουν μια συσκευή παραγωγής ενέργειας, στην οποία έδωσαν το όνομα «τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια», η οποία είναι σε θέση να παράγει αρκετή ενέργεια για να φωτίσουν 1000 λάμπες LED με ένα απλό πάτημα με το δάχτυλο! Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια νανογεννήτρια με εύρος δυνατοτήτων χρήσεως, ενώ έχει ήδη ενσωματωθεί σε υλικά όπως χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και ύφασμα.

Και επειδή η θεωρία θα πρέπει να εφαρμόζεται, η «τριβοηλεκτρική νανογεννήτρια» έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από την επιστημονική ομάδα. Ειδικότερα, η ομάδα έχει πειραματιστεί με πάτους παπουτσιών, σφυρίχτρες, πατάκια και σακίδια, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν την ενέργεια που δημιουργείται από την τριβή από τα γύρω κύματα. Εκτός από τα κύματα, ο επικεφαλής της έρευνας πιστεύει ότι η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρώσει ενέργεια από τη βροχή και τον άνεμο, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στην αειφόρο παραγωγή ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερα στο greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα