Κρίση &εκπαίδευση… (άποψη)

του Νίκου Καραμάνογλου ([email protected])

Η οικονομική κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να αφήσει το εκπαιδευτικό σύστημα μας ανέπαφο και αλώβητο. Μία εκ του προχείρου σταχυολόγηση των συνεπειών αυτών είναι η μείωση του ρυθμού ανέγερσης σχολικών κτηρίων, η μείωση των διατιθέμενων χρημάτων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, οι συγχωνεύσεις τμημάτων, η μείωση των προσλήψεων νέων εκπαιδευτικών, καθώς και η μείωση των μισθών του διδακτικού προσωπικού.

Πίσω

από την πρώτη αυτή προσέγγιση, ωστόσο, ελλοχεύουν οι πραγματικές παρενέργειες της οικονομικής κρίσης στον εκπαιδευτικό τομέα. Η αύξηση των ρατσιστικών φαινομένων και των φαινομένων βίας, η διαρροή μαθητών προτού λήξει η υποχρεωτική εκπαίδευση, η μείωση των σχολικών επιδόσεων και οι ψυχικές διαταραχές των μαθητών είναι τα πραγματικά προβλήματα, που απορρέουν από το φαινόμενο.

Αφήνοντας κατά μέρος την κεντρική διοίκηση, είναι εφικτή η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, έστω τμηματικά, εκ των ενόντων, δηλαδή από την τοπική αυτοδιοίκηση; Η απάντηση είναι απροσδόκητα καταφατική. Σίγουρα η τοπική αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παρέμβει σε θέματα προσωπικού ή μισθοδοσίας, ωστόσο η μέχρι τούδε εμπειρία έχει καταδείξει ότι η συμβολή της μπορεί να είναι καίρια στις άλλες κατηγορίες.

Είτε με έκτακτες απευθείας οικονομικές χορηγίες προς τα σχολεία, είτε με τον συντονισμό δράσεων που αποβλέπουν στη συγκέντρωση χρημάτων, η αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι αποτελεί τον εγγυητικό εκείνο παράγοντα για να κατευθυνθεί προς ουσιαστικές ανάγκες το υστέρημα των πολιτών της. Αλλά και στο καθαρά εκπαιδευτικό σκέλος, δρώντας συμπληρωματικά προς το σχολείο, με τα κοινωνικά φροντιστήρια, τις εκπαιδευτικές ημερίδες, αλλά και τα σεμινάρια κατάρτισης των γονέων, η τοπική αυτοδιοίκηση δήλωσε παρούσα τον καιρό της ανάγκης.

Αντλώντας από την πολύτιμη μέχρι τώρα εμπειρία διαχείρισης της εκπαιδευτικής κρίσης, επιθυμώ και εγώ με τη σειρά να συμβάλλω στον αγώνα αυτό στήριξης της εκπαίδευσης από τη θέση του Περιφερειακού Συμβούλου της Περιφέρειας Αττικής. Γιατί η ποιότητα μιας κοινωνίας κρίνεται από την ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρει στους πολίτες της.

Keywords
Τυχαία Θέματα