Η καταβολή των δόσεων προς το ΔΝΤ στο επίκεντρο της συνάντησης Λαγκάρντ- Βαρουφάκη

Όπως ήταν προφανές η καταβολή της επερχόμενης δόσης (9 Απριλίου) στο ΔΝΤ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Εμπεριστατωμένο έλεγχο (due diligence) στην Αθήνα ζήτησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ

Κριστίν Λαγκάρντ από τον κ. Γιάννη Βαρουφάκη, αναφέρει η ίδια σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών στην έδρα του Ταμείου, και η οποία κράτησε διόμιση ώρες. Η κ. Λαγκάρντ άκουσε με ικανοποίηση τον κ. Βαρουφάκη να της ανακοινώνει ότι η Ελλάδα τιμά τις δανειακές υποχρεώσεις της και στο πλαίσιο αυτό θα πληρώσει την Πέμπτη 9 Απριλίου τη δόση του σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και από την πλευρά του Ταμείου ο Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν. Η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι «με τον Έλληνα υπουργό ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και αμφότεροι συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο πλευρών».

«Σημειώσαμε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν εξυπηρετεί το συμφέρον της Ελλάδας και καλωσόρισα τη δήλωση του υπουργού, ότι η καταβολή της δόσης στο Ταμείο θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 9 Απριλίου», ανέφερε η ίδια.

Η γενική διευθύντρια δήλωσε ότι εξέφρασε «την εκτίμηση της για τη δέσμευση του υπουργού να βελτιώσει τη δυνατότητα των τεχνικών ομάδων να εργαστούν με τις αρχές και να διενεργήσουν εμπεριστατωμένο έλεγχο στην Αθήνα και να επεκτείνουν τις συζητήσεις για τις πολιτικές με τις ομάδες στις Βρυξέλλες. Αμφοτέρων οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, τη Δευτέρα».

Τέλος, η κα Λαγκάρντ επισήμανε χαρακτηριστικά: «Επιβεβαίωσα ότι το Ταμείο παραμένει στη δέσμευσή του να εργαστεί μαζί με τις αρχές να βοηθήσει την Ελλάδα για να επιστρέψει στην οδό της βιώσιμης ανάπτυξης και της απασχόλησης».

«Θα εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στο διηνεκές»

Ο κ. Βαρουφάκης, από τη δική του πλευρά, τόνισε ότι «η συνάντηση με την κα Λαγκάρντ ήταν παραγωγική και έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει».

«Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Μιλήσαμε για πάρα πολύ ώρα για όλες τις πτυχές του μεταρρυθμιστικού αυτού προγράμματος και ξεκινήσαμε μια συζήτηση που είχε πάρα πολύ ενδιαφέρον για τη διαδικασία με την οποία θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές οι συζητήσεις στo brussels group, στα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από την φάση των διαπραγματεύσεων και να μπει στην φάση της δημιουργίας».

«Είμαστε μια χώρα που συμμετείχε στο Bretton Woods, η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΝΤ. Και οι συζητήσεις αυτού του είδους και τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ θετικά, ιδίως όταν το ΔΝΤ αποτελεί έναν από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια που κάνουμε τόσο στο Eurogroup, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση και ο λαός μας να βρει την θέση που του αξίζει μέσα την οικογένεια της Ευρώπης», σημείωσε εκτός των άλλων ο κ. Βαρουφάκης.

Εξάλλου, ερωτηθείς, αν θα αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης, απάντησε πως «η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στο brussels group και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα και με συμφωνίες που θα έχουν καλύτερη ποιότητα».

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα αποπληρωμής της δόσης Απριλίου, δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές, και αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές».

Πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα