Η γενοκτονία στη Γάζα συνεχίζεται – Πάνω από 720 νεκροί…

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Πάνω από 750 Παλαιστίνιοι έχουν πέσει νεκροί από πυρά ή βλήματα των Ισραηλινών στη Γάζα, μετά από 8 ημέρες από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Είναι χαρακτηριστικό, πως σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ, το διήμερο 21 και 22 Ιουλίου κάθε ώρα που περνούσε στη Γάζα σκοτωνόταν κι ένα

παιδί. Όπως δημοσιεύει στη σελίδα της το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στα Παλαιστινιακά Εδάφη, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες πληροφορίες που διαθέτει από την έναρξη της σύγκρουσης έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 170 παιδιά και 86 γυναίκες. Παράλληλα έχασαν τη ζωή τους 29 ισραηλινοί στρατιωτικοί και 3 πολίτες.

Ανάμεσα στους 4.000 τραυματίες Παλαιστίνιους, υπάρχουν 1213 παιδιά και 698 γυναίκες. 140.000 είναι οι άστεγοι που φιλοξενούνται προσωρινά σε 83 σχολεία που έχει αναπτύξει ο οργανισμός στην περιοχή.

ΗΠΑ: Έχουμε κάνει βήματα προόδου

«Έχουμε κάνει σίγουρα κάποια βήματα προς τα εμπρός. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος βρίσκεται και πάλι στο Κάιρο.

Αιγύπτιος αξιωματούχος είπε επίσης ότι εκεχειρία μπορεί να τεθεί σε ισχύ μέχρι το Σαββατοκύριακο, εγκαίρως δηλαδή για τον εορτασμό του Έιντ αλ- Φιτρ της μεγαλύτερης ετήσιας γιορτής του Ισλάμ που ακολουθεί το μήνα νηστείας του Ραμαζανιού. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι αυτό είναι μια ελπίδα αλλά η ανακωχή με κανένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι περιμένουμε μια κατάπαυση του πυρός από το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, ο οποίος δεν κατονομάζεται. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την εκεχειρία αλλά δεν έχουμε φτάσει οριστικό σημείο» συμπλήρωσε.

Ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, μιλώντας στο Κατάρ, δήλωσε ότι οι μαχητές του έχουν επιτυχίες στη σύγκρουση με το Ισραήλ και εξέφρασε την υποστήριξή του σε μία ανθρωπιστική εκεχειρία, αλλά μόνο εάν και εφόσον το Ισραήλ χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας όπου ζουν 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι- μουν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά μαχητών της Χαμάς στη Γάζα, εκφράζοντας την «οργή και τη θλίψη» του καθώς βρέθηκαν ρουκέτες μέσα σε ένα σχολείο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης.

Παρά τις επίσημες αναφορές για τον έως τώρα αριθμό των θυμάτων είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αν αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία, εξ αιτίας της χαοτικής κατάστασης στη Γάζα και της σαφούς έλλειψης συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, τη στιγμή που πτώματα συνεχίζουν να απομακρύνονται καθημερινά από τα συντρίμμια των σπιτιών που καταστράφηκαν, σύμφωνα με διασώστες.

Άρση της απαγόρευσης πτήσεων

Μετά από πολλές πιέσεις η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ήρε την απαγόρευση πτήσεων προς και από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, και την αντικατέστησε με οδηγία η οποία κάνει αναφορά σε “πολύ ασταθή κατάσταση στην περιοχή”. Με αυτόν τον τρόπο μεταβιβάζει στις εταιρίες την απόφαση για το εάν θα επιλέξουν να πετάνε ή όχι.

Την ίδια οδηγία έχει εκδώσει και η ανάλογη Ευρωπαϊκή Αρχή, με αποτέλεσμα πολλές ευρωπαϊκές εταιρίες να έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς το Ισραήλ ήδη από χθες.

Η απαγόρευση πτήσεων είχε έρθει μετά από την εκτόξευση ρουκέτας από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία κατέπεσε πολύ κοντά στο αεροδρόμιο.

Η αμερικανική άρση της απαγόρευσης πτήσεων προς το Τελ Αβίβ, έγινε λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η απαγόρευση και μετά από πολλές πιέσεις του Ισραήλ, καθώς μια τέτοια κατάσταση σημαίνει και μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ισραηλινή αεροπορική εταιρία El Al αύξησε κατά 50% τα χθεσινά της δρομολόγια, προκειμένου να εξυπηρετήσειτο επιβατικό κοινό.

Αναστολή πτήσεων από και προς το Ισραήλ αποφάσισαν χθες και άλλες αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Lufthansa και οι θυγατρικές της Germanwings, Austrian Airlines, Swiss και Brussels Airlines, η Turkish Airlines καθώς και η ελληνική Aegean.

Ταυτόχρονα σήμερα, η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία EasyJet ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται από και προς το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ οι πτήσεις της από τα αεροδρόμια του Λονδίνου Luton και Gatwick, το αεροδρόμιο του Βερολίνου Schoenefeld, της Γενεύης, του Μιλάνου Malpensa, του Μάντσεστερ και της Βασιλείας. Η εταιρεία πραγματοποιεί πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ από τη Βρετανία, την Ελβετία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Το άρθρο Η γενοκτονία στη Γάζα συνεχίζεται – Πάνω από 720 νεκροί… εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα