Το χρέος των 237 ευρώ στη ΔΕΗ της κόστισε τη ζωή…

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ο θάνατος της 56χρονης τετραπληγικής Ευτυχίας Ποποδάκη από τα Χανιά, που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη το μεσημέρι, λίγο μετά τη διακοπή ρεύματος στην κατοικία της στη Νέα Χώρα Χανίων, συνεχίζει να προκαλεί πανελλήνια συγκίνηση αλλά και οργή για τον κρατική αναλγησία που αποδείχθηκε στην

περίπτωσή της.

Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι συγγενείς της άτυχης γυναίκας, είναι πως το χρέος της απέναντι στη ΔΕΗ ήταν μόλις 237 ευρώ. Όπως ήταν φυσικό, οι συγγενείς επιρρίπτουν ευθύνες στο ΔΕΔΔΗΕ και υπέβαλαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου για το θάνατο της 56χρονης.

«Υποβάλαμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και του ΔΕΔΔΗΕ και του υπαλλήλου ακόμα που έκοψε το ρεύμα. Δεν είναι δυνατόν να κόβουν το ρεύμα σε μια γυναίκα που ζούσε χάρις στην υποστήριξη μηχανήματος. Χωρίς τεχνική υποστήριξη η μητέρα μου είχε μια ώρα ζωής καθώς τόσο διαρκούσε η μπαταρία», είπε ο γιος της θανούσας Ανδρέας Ποποδάκης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι οφειλές για το ρεύμα είχαν πληρωθεί στο ακέραιο και μόνο ο τελευταίος μήνας δεν είχε εξοφληθεί, όπως επίσης και το «χαράτσι». Το συνολικό κόστος του τελευταίου λογαριασμού και του «χαρατσιού» δεν ξεπερνούσε τα 800 ευρώ.«Το μεσημέρι μας ειδοποίησε η γυναίκα που προσέχει τη μητέρα μου ότι αφού έλειψε για μια ώρα από το σπίτι για σοβαρό λόγο και επέστρεψε σε αυτό βρήκε τη μητέρα μου νεκρή.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της απάντησε, πως δεν… ήξερε, δεν γνώριζε για την περίπτωση της 56χρονης.

Πως απαντούν στις κατηγορίες ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ

«Ύστερα από σχετικό έλεγχο των στοιχείων του καταναλωτή που είναι καταχωρημένα στο μηχανογραφικό μας σύστημα, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε δηλώθηκε και συνεπώς ουδέποτε υπήρξε ενταγμένος στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η Επιχείρηση, δεν προβαίνει σε διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους λόγω οφειλής, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον κατά τους μήνες που προστάζουν οι σχετικοί κώδικες της πολιτείας.

Ως εκ τούτου, η Επιχείρηση δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλώτης ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Υπενθυμίζουμε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ευπαθών καταναλωτών, για την ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών απαιτείται μια απλή αίτηση, η οποία μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ, 11770».

Από την πλευρά του, ο ΔΕΔΔΗΕ εκφράζει τη «βαθύτατη λύπη του για τον θάνατο καταναλωτή στα Χανιά» και διευκρινίζει ότι «κατά την υλοποίηση της αποκοπής του ρεύματος», οι Υπηρεσίες του «δεν γνώριζαν, αλλά ούτε είχαν ενημερωθεί με οποιοδήποτε τρόπο, για την ύπαρξη ατόμου που χρήζει μηχανικής υποστήριξης ή ανήκει σε ευπαθή ομάδα».

ΣΥΡΙΖΑ: Αυτονόητη η εισαγγελική παρέμβαση

Ήταν δεδομένο, πως η υπόθεση αυτή θα έπαιρνε και πολιτικές προεκτάσεις, με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σταθάκη, να θεωρεί «αυτονόητη την εισαγγελική παρέμβαση» και να βάλει κατά της γραφειοκρατίας των δημόσιων φορέων.

«Στα Χανιά θρηνούμε το χαμό μιας συμπολίτισσας μας, που παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε, δεν έπαψε ούτε στιγμή να αγωνίζεται με αξιοπρέπεια και με τη στήριξη της οικογένειάς της για να τα ξεπεράσει. “Αδικαιολόγητη, απαράδεκτη κι απάνθρωπη η απόφαση της ιδιωτικοποιούμενης ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα”. Απέναντί της είχε να αντιπαλέψει όχι μόνο την αδιαφορία και τη γραφειοκρατία φορέων όπως η ΔΕΗ ή ο ΟΓΑ, αλλά κυρίως την ανάλγητη αντίληψη ότι οι ζωές όλων μας είναι ασήμαντες και αναλώσιμες μπροστά στους στόχους ενός παράλογου, αναποτελεσματικού και τελικά καταστροφικού οικονομικού προγράμματος.

Δυστυχώς, με μια αδικαιολόγητη κι εντελώς απαράδεκτη και απάνθρωπη απόφαση η ιδιωτικοποιούμενη ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση του σπιτιού της και συνακόλουθα τη μηχανική υποστήριξη που την κρατούσε στη ζωή. Θεωρώντας την εισαγγελική παρέμβαση αυτονόητη, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της θανούσας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Πάντως, ο θάνατος της 56χρονης τετραπληγικής αναδεικνύει για άλλη μια φορά την κρατική αναλγησία απέναντι σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, που αυξάνονται συνεχώς ελέω κρίσης…

Το άρθρο Το χρέος των 237 ευρώ στη ΔΕΗ της κόστισε τη ζωή… εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα