Η Φυλή είπε «όχι» στο εργοστάσιο σκουπιδιών

Αντιδράσεις από παντού για τα εργοστάσια αποκομιδής σκουπιδιών εισπράττει η Περιφέρεια Αττικής. Τελευταίο «όχι» έρχεται από το δημοτικό συμβούλιο Φυλής που αποφάσισε ομόφωνα, να αρνηθεί την κατασκευή των μονάδων επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων στις περιοχές Άνω Λιοσίων-Φυλής, ενώ φέρεται αποφασισμένο να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για να την αποτρέψει. Επίσης, ζητά την απομάκρυνση ή την παύση λειτουργίας τού αποτεφρωτήρα και του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης-κομποστοποίησης.

Ο

δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης, στην εισήγησή υπογράμμισε πως ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) αδυνατεί να προσφέρει λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα πρέπει να καταργηθεί ή να του αφαιρεθεί αυτή η αρμοδιότητα.

Αναφερόμενος στην οριστική λύση του θέματος διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Μπουραΐμης πρότεινε ο κάθε δήμος ή ομάδες δήμων να επεξεργαστούν προγράμματα ανακύκλωσης και τελικής διαχείρισης σε τοπικό επίπεδο. Τόνισε ότι πραγματική πρόθεση της Πολιτείας είναι η άμεση κατασκευή των δυο μεγαλύτερων μονάδων στον δήμο Φυλής, η ανοχή του οποίου θεωρείται δεδομένη λόγω πρότερης συμπεριφοράς, ώστε «να την αποτελειώσει σαν περιοχή».

Το δημοτικό συμβούλιο έκανε ακόμα ένα επιπλέον βήμα προτείνοντας ομόφωνα ο δήμος Φυλής, ως αυτόνομη διαχειριστική ενότητα, να μπορεί για εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα να αναλάβει την όλη διαχείριση των απορριμμάτων εντός των υφιστάμενων συνθηκών και καταστάσεων και χωρίς τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ.

Προϋπόθεση για το παραπάνω είναι να καθοριστεί άμεσα από την Πολιτεία σύντομο και ακριβές χρονοδιάγραμμα οριστικού τερματισμού όλων των δραστηριοτήτων στην περιοχή που έχουν σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ταυτόχρονα, θέτει ως προϋπόθεση, κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα να περιοριστούν οι δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να δοθεί το χρονικό περιθώριο στους άλλους δήμους να προγραμματίσουν τη δική τους διαχειριστική ενότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα