Η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητά να σταματήσει η χορήγηση αντιβιοτικών σε υγιή εκτρεφόμενα ζώα

Με αφορμή τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά, η ΕΚΠΟΙΖΩ ως μέλος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC), συμμετέχει στην εκστρατεία που ξεκίνησε με σκοπό να προτρέψει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να περιορίσουν τη χρήση των αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα.

Σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών, «η εκστρατεία αυτή του BEUC πυροδοτήθηκε από τους ελέγχους που έκαναν οι οργανώσεις-μέλη του σε ωμό κρέας που πωλείται σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία, την Πορτογαλία,

την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Γερμανία, το 72%-98% του δείγματος των πουλερικών που ελέγχθηκαν είχαν μολυνθεί με βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά».

Όπως υποστηρίζει η ΕΚΠΟΙΖΩ, «η αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά σημαίνει πως οι λοιμώξεις- ακόμα και οι απλές- θα είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Συνεπώς, παρεμβάσεις όπως ένα χειρουργείο ή η χημειοθεραπεία, που βασίζονται στην αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών για την επιτυχία τους, έχουν ήδη γίνει επικίνδυνες».

Η ΕΚΠΟΙΖΩ κρίνει τους ισχύοντες κανόνες της Ε.Ε. για το θέμα αυτό ανεπαρκείς, καθώς, όπως υποστηρίζει, «ενώ η χρήση των αντιβιοτικών για την ταχύτερη ανάπτυξη των ζώων απαγορεύθηκε στην Ε.Ε. το 2006, η χορήγηση αντιβιοτικών στα ζώα, συνεχίζεται προληπτικά, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ασθένεια, παρόλο που όλη η αγέλη είναι υγιής».

Στο πλαίσιο αυτό ζητεί «οι νέες νομοθετικές προτάσεις που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απαγορεύουν ξεκάθαρα τη χρήση των αντιβιοτικών στα υγιή ζώα».

Σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια του BEUC Μονίκ Γκογιάν, «εκτός από το να μη χρησιμοποιούμε πολύ τα αντιβιοτικά και να ακολουθούμε κάποιες συμβουλές στο σπίτι- όπως το πολύ καλό μαγείρεμα του κρέατος- υπάρχει κάτι ακόμα που μπορούμε να κάνουμε σαν καταναλωτές: Είναι πραγματική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει τα σχέδιά της, τα οποία, ως έχουν, πάσχουν ολοφάνερα από έλλειψη προοπτικής».

Keywords
Τυχαία Θέματα