Η διατροφή των πρώτων χρόνων καθορίζει το βάρος στην ενήλικη ζωή

Ό,τι τρώμε τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής μας φαίνεται ότι καθορίζει την μετέπειτα πορεία του βάρους μας, αφού εκτός από τον θηλασμό είναι σημαντική και η διατροφή ενός παιδιού, μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

Στο πλαίσιο νέας έρευνας ελήφθησαν δεδομένα όπως κοινωνικοοικονομικά στοιχεία, το βάρος των γονέων, ηλικιακές διαφοροποιήσεις, πληροφορίες για τον θηλασμό κ.α. και έγινε διατροφική αξιολόγηση στις ηλικίες των 10 μηνών και 2 ετών και έπειτα κάθε 2 χρόνια μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Σε ηλικία 20 ετών έγιναν μετρήσεις ύψους, βάρους και σύστασης σώματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν

ότι ο θηλασμός για ένα παιδί είναι σημαντικά συνδεδεμένος με χαμηλό σωματικό λίπος στα 20 χρόνια του. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολύ σημαντική είναι και η μετέπειτα διατροφή του μέχρι τα δύο του έτη, η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης και χαμηλή λίπους, κάτι που δεν είναι σωστό. Αν λάβουμε υπόψη ότι η πρώτη τροφή του, το μητρικό γάλα δηλαδή, είναι πλούσιο σε λίπος και με μικρή περιεκτικότητα πρωτεϊνών, η απότομη ακόλουθη αλλαγή δεν βοηθάει.

Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις το λίπους δεν πρέπει να περιορίζεται στα μικρά παιδιά, έτσι ώστε να λαμβάνουν μεγάλα ποσά ενέργειας για την ταχεία ανάπτυξη του νευρικού τους συστήματος. Εδώ μάλιστα ένα λάθος που γίνεται είναι η χορήγηση σε ένα παιδί στα πρώτα χρόνια του γαλακτοκομικών με χαμηλές θερμίδες, μειωμένο λίπος και αυξημένη πρωτεΐνη, κάτι που δεν ενδείκνυται για ηλικίες πριν από τα 2-3 έτη.

Όπως επισημαίνεται, ο περιορισμός του λίπους σε αυτή την ηλικιακή περίοδο μπορεί να κάνει πιο πιθανή την εμφάνιση παχυσαρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα