Η διαμάχη του νομίσματος…

Αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή με «μήλο της έριδος» το νόμισμα και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είχε υποστηρίξει ότι ο Γιάννης Δραγασάκης επανέφερε την πρόταση να γίνει δημοψήφισμα

για το νόμισμα. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον κ. Στουρνάρα να κοιτάξει τις δηλώσεις του και να του πει πού αναφέρθηκε σε περίπτωση δημοψηφίσματος για το νόμισμα της χώρας. «Σε όλον τον τύπο και τα blogs υπάρχουν οι απόψεις σας, όλοι έχουν ερμηνεύσει τις απόψεις σας με αυτόν τον τρόπο», ήταν η απάντηση του κ. Στουρνάρα συμπληρώνοντας: «είπατε whatever it takes».

«Ζούμε σε μια εποχή που ο πολιτικός δεν απαντά στις θέσεις ενός άλλου πολιτικού, αλλά σε θέσεις που έχουν κατασκευαστεί», σχολίασε ο κ. Δραγασάκης εξηγώντας ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σωθεί ο λαός».

Περί δημοψηφίσματος

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι «η δημοκρατία είναι πάντα το μέσο κι ο σκοπός» σημειώνοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να κοιτάξει προσεκτικά τις δηλώσεις του και μετά να ασκήσει κριτική.

Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε το λόγο επισημαίνοντας εκ νέου τις εσωτερικές απόψεις στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν απόψεις για την δραχμή, τις υποστηρίζουν κορυφαία σας στελέχη, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι», σχολίασε αναφέροντας ότι «δεν επιτρέπεται αυτήν την στιγμή να αμφισβητείται η θέση της χώρας στο ευρώ».

Η τοποθέτηση του Μ. Γλέζου

Αιχμηρή απάντηση στον υπουργό Οικονομικών για τη δήλωσή του πως «δεν παίζουμε με το νόμισμα, με τα ιερά και τα όσια» έδωσε ο Μανώλης Γλέζος. Ο ίδιος ερμήνευσε τη δήλωση ως παραδοχή της « φτωχοποίησης της κοινωνίας, της κατάρρευσης του κοινωνικού ιστού και της θεοποίηση του χρήματος».

«Ιερά και όσια είναι ο Άνθρωπος, η ύπαρξή του, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Ανεξαρτησία», σημείωσε τονίζοντας «η κυνική και απόλυτη αυτή δήλωση δείχνει ότι επιστήμονες που δεν αμφιβάλουν, δεν αμφισβητούν, αλλά έχουν ως θέσφατο την άποψή τους -και μάλιστα μια τέτοια άποψη- σημαίνει ότι υπηρετούν το παλιό, το παρωχημένο, το αντιανθρώπινο, το αντιεπιστημονικό».

Ο κ. Γλέζος σημείωσε ακόμη ότι η επιστήμη προχωρά με την έρευνα και η έρευνα με την αμφισβήτηση. «Ας καταλάβει, επιτέλους, ο υπουργός Οικονομικών ότι με αυτόν τον τρόπο δεν υπηρετεί ούτε τον άνθρωπο, ούτε την επιστήμη, ούτε την οικονομία, αλλά ούτε και τη χώρα», κατέληξε.

Στη Βουλή το νέο μεσοπρόθεσμο

Κατατίθεται σήμερα (30/4) στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι η ψήφισή του μέχρι τις 5 Μαΐου και αφορά κατά κύριο λόγο περιστολές και εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών.

Εκτιμάται ότι στο διάστημα 2015-2018 η περιστολή των κρατικών εξόδων θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, όταν η αύξηση των δημοσίων εισπράξεων αναμένεται να αγγίξει τα 2 δισ. ευρώ. Στο Μεσοπρόθεσμο δεν θα γίνεται λόγος για λήψη μέτρων την επόμενη τετραετία αλλά οι στόχοι των δαπανών και των εσόδων σε απόλυτα μεγέθη.

Πάντως οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου και το δημοσιονομικό κενό πιθανότατα θα αναπροσαρμοστούν σε συμφωνία με την τρόικα τον Σεπτέμβριο, μαζί με τις αποφάσεις για τον προϋπολογισμό του 2015.

Η κυβέρνηση θέλει να έχει ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα για να θέσει στη συνέχεια το θέμα της απομείωσης του χρέους στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup.

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% για το 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,3% του ΑΕΠ για το 2014 προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μία φάση σταθεροποίησης. Πρόκειται για επίτευγμα των τεράστιων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας».

Ειδικότερα, προβλέπεται επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,3% του ΑΕΠ το 2014 και εν συνεχεία: 2,5% του ΑΕΠ το 2015, 3,5% το 2016, 4,6% το 2017 και 5,2% το 2018. Ο στόχος του 2014 είναι υψηλότερος από αυτόν που προβλέπουν οι δανειστές (1,5% του ΑΕΠ). Παράλληλα προβλέπεται σημαντική μείωση της ανεργίας, από το 25,8% τη φετινή χρονιά στο 15,8% το 2018.

Αναφορικά με το χρέος αναμένεται ότι θα περιοριστεί στο 139% του ΑΕΠ το 2018 έναντι 175% σήμερα.

Προβλέπεται ότι φέτος η χώρα θα εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα είναι ανοικτό το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις αγορές τους επόμενους μήνες με στόχο την άντληση ποσού 3 έως 6 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσε πάντως οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες για τους επόμενους 12 μήνες

Keywords
Τυχαία Θέματα