Για «επιτυχία» κάνουν λόγο στην κυβέρνηση- Σφοδρή κριτική από την Αντιπολίτευση

Ως «θετικό» χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας πως μετά από αυτές τις εξελίξεις, «ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) απέναντι στην Ελλάδα».

Όπως εξηγούν οι κυβερνητικές πηγές, «παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup, ενώ την Τετάρτη ξεκινούν

οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών». «Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα», σημειώνουν χαρακτηριστικά. «Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν», ξεκαθαρίζουν.

Παράλληλα, επισημαίνουν, «στο Eurogroup διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις».

Eurogroup: Τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα έρθουν στην Αθήνα

Την ίδια στιγμή, πάντως το ανακοινωθέν του Eurogroup διαψεύδει την κυβέρνηση, πως τεχνικά κλιμάκια δεν θα έρθουν στην Αθήνα, καθώς όπως επισημαίνεται, μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης: «Το Eurogroup συζήτησε την τρέχουσα αξιολόγηση των ελληνικών δεσμεύσεων με βάση την υπάρχουσα συμφωνία. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι Ελλάδα και Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα αρχίσουν συζητήσεις την Τετάρτη 11 Μαρτίου. Τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι καλοδεχούμενα στην Αθήνα προκειμένου να στηρίξουν την όλη διαδικασία».

Καμμένος: Πλέον έχουμε γυρίσει σελίδα

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμένος κάνει λόγο για «πολύ μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών» σχολιάζοντας τη συνεδρίαση του Eurogroup μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Έχουμε καλά νέα από τις Βρυξέλλες. Αποφασίστηκε η έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας. Υπάρχει απόφαση για την εξεύρεση λύσης για το χρηματοπιστωτικό. Ξεκινούν οι διαδικασίες, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας. Δείχνει ότι όταν οι λαοί στηρίζουν μία κυβέρνηση και λαός και κυβέρνηση παίρνουν απόφαση να υπερασπιστούν μία πολιτική, αυτή αποδίδει», ανέφερε ο ίδιος και υποστήριξε, ότι «πλέον έχουμε γυρίσει σελίδα και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια, όχι φυσικά με την Τρόικα, θα έχουμε ξεχωριστές συναντήσεις με την ΕΚΤ και το Eurogroup. Φαίνεται ότι πλέον το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί βρήκε λύση. Είναι ξεκάθαρο αυτό».

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση δημοσιογράφου για «τη δυσαρέσκεια που φέρεται να υπάρχει στις Βρυξέλλες» σχετικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν λαμβάνει εντολές, δεν παρακωλύει την λαϊκή εντολή».

«Δριμύ κατηγορώ» από την Αντιπολίτευση

«Βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά από τον στόχο. Η ουσία είναι ότι η χώρα χάνει χρόνο, η αβεβαιότητα παραμένει και ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες συνεχώς ανεβαίνει» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με τις θέσεις της κυβέρνησης στο Eurogroup.

«Μετά τις ανοησίες περί part time εφοριακών στα νησιά που προκάλεσαν θυμηδία, ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να υιοθετεί κάποιες από τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά, όπως κίνητρα, για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις (λοταρία) και τα μέτρα για τις τριγωνικές συναλλαγές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγκούνης.

«Kάθε μέρα που περνάει σφίγγει η θηλιά γύρω από το λαιμό της πραγματικής οικονομίας. H κυβέρνηση στραγγίζει όλα τα ευρώ για τις ανάγκες του κεντρικού συστήματος. Ο χρόνος πιέζει όλους εκείνους, που βλέπουν τις δουλειές τους να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο λόγω του κλίματος αβεβαιότητας, εκείνους που βάζουν λουκέτο, εκείνους που μένουν στο δρόμο. Είναι απαράδεκτο να μας εγκαλούν για «χαμένο χρόνο» αντί να τους πιέζουμε και να σπεύδουμε εμείς», επισημαίνει το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του και συνεχίζει:

«Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να σπαταλάει χρόνο σε επικοινωνιακές κινήσεις και σε ασκήσεις εσωκομματικών ισορροπιών και να προχωρήσει γρήγορα σε αποφάσεις. Όσο καθυστερεί, τόσο διαπραγματεύεται από χειρότερη θέση».

Κριτική στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο ασκεί το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη γνωστοποίηση από την Κυβέρνηση της συνάντησης, το βράδυ της Δευτέρας, των δύο ανδρών για την Εξεταστική Επιτροπή για το πώς φθάσαμε στο μνημόνιο.

«Σήμερα που η χώρα παρακολουθεί τα συμβαίνοντα στο Eurogroup και τις αντιδράσεις που προκαλούν οι παλινωδίες της κυβέρνησης, με την οικονομία να σέρνεται επί εβδομάδες μετά τις εκλογές, διοχετεύτηκε – κατά τη συνήθη πρακτική του γραφείου του Πρωθυπουργού – σημείωμα για κρίσιμη σύσκεψη των κκ. Τσίπρα και Καμμένου», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ αναρωτιέται γιατί αργούν να προχωρήσουν στη σύσταση της Επιτροπής και ότι το ίδιο την αναμένει με χαρά, για να ασχοληθεί «με το πώς φθάσαμε στην κρίση που συνειδητοποιήσαμε το 2009, λόγω της πολιτικής της περιόδου 2004-9».

Η διαπραγμάτευση με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ έχει ήδη καταντήσει φιάσκο σε βάρος των συμφερόντων της Πατρίδας.

Η κυβέρνηση Τσίπρα / Καμμένου / Βαρουφάκη δεν απειλεί, αλλά δυστυχώς μόνον απειλείται – και διασύρεται πλέον – από Ευρωπαίους και διεθνείς συνομιλητές. Τουλάχιστον ο κ. Τσίπρας ας προσέχει τον συνεταίρο του στα εθνικά θέματα όπου η ζημιά μπορεί να είναι ιστορικά ανεπανόρθωτη».

Keywords
Τυχαία Θέματα