Eurogroup σε Βαρουφάκη: Χάνετε χρόνο, προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, που αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να νουθετούν την ελληνική πλευρά να προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις, καθώς χάνει χρόνο.

Οπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης, οι υπουργοί

Οικονομικών ανέφεραν ότι «τώρα πρέπει να υπάρξει πρόοδος. Πρέπει να προχωρήσουμε». «Χάνουμε πάρα πολύ χρόνο», είχε δηλώσει ο Γερούν Ντέισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup, προσθέτοντας ότι από την τελευταία συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών «έχουν γίνει λίγα όσον αφορά τις συνομιλίες και την εφαρμογή (των μεταρρυθμίσεων)».

«Και το κύριο ζήτημα τώρα είναι να μη χάσουμε άλλο χρόνο», τόνισε επικεφαλής του Eurogroup και συμπλήρωσε ότι «οι συζητήσεις για το πρόγραμμα και για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται πρέπει να ξαναξεκινήσουν πολύ πολύ γρήγορα».

Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το τρέχον πρόγραμμα

«Περιμένουμε τα συμπεράσματα της τρόικας. Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τα μονομερή μέτρα. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το τρέχον πρόγραμμα και να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της», δήλωσε εμφατικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «δεν νομίζω ότι έχουμε πολλά νέα να συζητήσουμε για την Ελλάδα. Στην τελευταία μας συνάντηση υπήρξε μια κοινή δήλωση, αλλά μετά από αυτό δεν έχουν γίνει πολλά».

Κληθείς να σχολιάσει τα περί δημοψηφίσματος ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε είπε: «Στην Ευρώπη υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Όμως αυτό δεν αποτελεί θέμα της συνάντησής μας».

Άλλες 3 μεταρρυθμίσεις στις προτάσεις προς τους εταίρους

Εν τω μεταξύ, αυξήθηκε η λίστα του υπουργού Οικονομικών, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου, με άτυπη ενημέρωση, γνωστοποίησε ότι προστίθενται άλλες 3 προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει:

- Το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της.

- Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.

- Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.

- Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.

Οι τρεις, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:

1) Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

2) Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

3) Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

Πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα