Φαγητό και κατάθλιψη

Πρόσφατη έρευνα από επιστήμονες του νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, που παρακολουθούν εδώ και χρόνια άτομα σε όλο τον πλανήτη, όσον αφορά την δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά την διάρκεια συνεχούς λήψης παχυντικού φαγητού, έδειξε ότι το παχυντικό φαγητό, εκτός του ότι προκαλεί παχυσαρκία, μπορεί να προκαλέσει και χημικές αντιδράσεις παρόμοιες με αυτές που προκαλούν τα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα να οδηγούν σε κατάθλιψη, καθώς ο εγκέφαλος «πέφτει» μετά την κατανάλωση. Έτσι για πρώτη φορά οι επιστήμονες απέδειξαν πως η χρόνια διατήρηση διαιτολογίου υψηλού σε λιπαρά προκαλεί

κατάθλιψη. Στο πλαίσιο της έρευνας η ομάδα χρησιμοποίησε για τα πειράματα ποντίκια και παρακολούθησε πώς τα διαφορετικά διαιτολόγια επηρεάζουν την συμπεριφορά των ζώων. Χρησιμοποίησαν υπάρχουσες τεχνικές για να αποτιμήσουν την σχέση ανάμεσα σε φαγητό και συμπεριφορά και μετέπειτα ανέλυσαν τους εγκεφάλους των ποντικιών για να διαπιστώσουν αν υπήρχαν πραγματικές, υπαρκτές αλλαγές σε αυτούς.

Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Στα ποντίκια που έδιναν φαγητό με υψηλότερα λιπαρά παρατήρησαν περισσότερο άγχος και κατάθλιψη. Ήταν αποστασιοποιημένα, δεν έβγαιναν σε ανοιχτούς χώρους και όταν τα φυλάκιζαν, δεν έκαναν ιδιαίτερη προσπάθεια να δραπετεύσουν. Ακόμα χειρότερα όμως, αλλαγές παρουσιάστηκαν και στον εγκέφαλό τους. Παρήγαγαν περισσότερο CREB, ένα μόριο που επηρεάζει τον σχηματισμό μνήμης και οι αδένες τους έκκριναν περισσότερη κορτικοστερόνη, μία ορμόνη που σχετίζεται με το άγχος. Εφόσον τα ποντίκια και οι άνθρωποι διαθέτουν το ίδιο σύστημα ανταμοιβών, που βασίζεται στην ντοπαμίνη, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι το παχυντικό φαγητό προκαλεί πραγματικές και σημαντικές αλλαγές στην συμπεριφορά, που είναι εμφανείς όταν το φαγητό απομακρύνεται ή δεν υπάρχει πια.
Πηγή: digitallife.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα