Έρχονται τα Στεγαστικά διαρκείας 100 ετών!

Στεγαστικά δάνεια με διάρκεια ενός …αιώνα (!) ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά οι ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να βοηθήσουν όσους σήμερα επιβαρύνονται με υψηλά τοκοχρεολύσια να ξεπληρώσουν, αλλά και όσους θέλουν να αγοράσουν σπίτι να… τολμήσουν!

Αμέσως μόλις η Ελλάδα τακτοποιήσει τις σχέσεις της με την Ευρωζώνη, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 50 δισ. € που

προβλέπεται στο Μνημόνιο, θα επιτρέψει τη χορήγηση μακροχρόνιων στεγαστικών δανείων κατά το πρότυπο της Ιαπωνίας… Τα στεγαστικά δάνεια με διάρκεια 100 ετών ουσιαστικά μετατρέπουν την τοκοχρεολυτική δόση σε… ενοίκιο με κίνητρο την χαμηλή μηνιαία δόση. Όσοι δεν έχουν σήμερα σπίτι θα έχουν τη δυνατότητα αντί να πληρώνουν ενοίκιο, να καταβάλλουν μία χαμηλότερη μηνιαία δόση με την προοπτική να μεταβιβάσουν το ακίνητο στους κληρονόμους τους μαζί με το υπόλοιπο του δανείου. Το μοντέλο αυτό εμφανίστηκε πρώτη φορά στα χρονικά στην ιαπωνική αγορά στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Προφανώς υπάρχουν και μειονεκτήματα σ’ αυτή την πρόταση (αλλιώς όλοι θα το είχαν εφαρμόσει από καιρό):

-Το επιτόκιο αυτών των δανείων θα είναι υψηλότερο, αφού το ρίσκο της τράπεζας είναι μεγαλύτερο.

-Οι τόκοι που τελικά πληρώνει ο δανειολήπτης φτάνουν έως και 5 φορές το κεφάλαιο που δανείστηκε.

-Σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για γρήγορη ρευστοποίηση του ακινήτου, ο δανειολήπτης είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υποστεί κεφαλαιακές απώλειες, καθώς τα πρώτα χρόνια εξόφλησης το μεγαλύτερο μέρος της δόσης αφορά σε τόκους.

Του Χρήστου Κώνστα

Keywords
Τυχαία Θέματα