Επίθεση Άδωνι στον ΣΥΡΙΖΑ για το ΠΕΔΥ

Με σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όσους καταψήφισαν το νομοσχέδιο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), ξεκίνησε την ομιλία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο Υπουργός ΥγείαςΆδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι «την Πέμπτη θα ενταχθούν οι αλλαγές που έχουν προκύψει από τον διάλογο των ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,

ενώ καταψηφίζεται από όλη την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές).

«Καταψηφίζετε γιατί είστε πολιτικοί υποκριτές. Καταψηφίζετε αυτά που λέγατε πριν από τρεις μήνες», είπε ο Αδ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και έκανε λόγο για «πολιτικάντηδες της κακιάς ώρας». Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας πριν από τρεις μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε αυτά που τώρα προβλέπει το νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ και τώρα για να μην ψηφίσει κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει πολιτική αξιοπιστία. «Ποια ανησυχία έχετε; Αφού σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ σε τρεις μήνες θα είναι κυβέρνηση», είπε και πρόσθεσε: «ή δεν πιστεύετε ότι δεν θα κυβερνήσετε, άρα εμμέσως ομολογείτε ότι όσα λέτε είναι παραμύθια, ή αλλιώς δεν πρέπει να σας ανησυχεί η πολιτική αξιοπιστία της κυβέρνησης».

Ο Αδ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως «αν λέγαμε ότι θα είναι πλήρους απασχόλησης, αντί για πλήρους και αποκλειστικής, οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών¨, θα σταμάταγε η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ». «Είναι η προσπάθειά σας να ικανοποιήσετε όποιον χτυπά την πόρτα του κόμματός σας. Ότι και να σας πει. Ο γάιδαρος πετάει; Ο γάιδαρος πετάει», είπε στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Περνάμε από το ΕΣΥ, στο εσύ πληρώνεις», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός. «Ο λόγος που ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία χωρίς κοινωνική στήριξη – ο μόνος που την στηρίζει είναι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων – είναι για να υπηρετήσει δημοσιονομικούς και μνημονιακούς στόχους. Πρωτίστως τις διαθεσιμότητες – απολύσεις, ενώ αποκρύπτετε ότι επιχειρείται συνολικότερη αναδιάρθρωση του τομέα της υγείας όχι στη βάση της αναβάθμισης και της καθολικότητας της δημόσιας περίθαλψης, αλλά στη λογική της συρρίκνωσής της σε ένα ελάχιστο πακέτο υπηρεσιών», εκτίμησε και προειδοποίησε ότι «θα αναγκαστούν οι πολίτες να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους».

Το νομοσχέδιο στηρίζεται στις προσπάθειες πολλών υπουργών Υγείας, από στον Απ. Δοξιάδη και μετά, υπογράμμισε ο εισηγητής της Ν.Δ. Γ. Κωνσταντόπουλος. «Με βάση τις προτάσεις που καταθέσαμε στον υπουργό χθες, και ο υπουργός τις ενσωμάτωσε όλες, ολοκληρώνεται μία μεγάλη αλλαγή στην πρωτοβάθμια περίθαλψη», υπογράμμισε ο Ειδικός Αγορητής του ΠΑΣΟΚ Οδ. Κωνσταντινόπουλος.

Μη ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο θεώρησε τον σχεδιασμό του ΠΕΔΥ ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Μελάς. Το νομοσχέδιο «αυτοαναιρείται, το διαψεύδει η πραγματικότητα», εκτίμησε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Δ. Κουκούτσης, δηλώνοντας αντίθετος με την φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Ερωτήματα για πολλές πτυχές του νομοσχεδίου, και ειδικά για την χρηματοδότησή του, έθεσε η Ειδική Αγορητής της ΔΗΜΑΡ Κ. Μάρκου, ενώ ο Ειδικός Αγορητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης επεσήμανε ότι η λαϊκή οικογένεια θα υποχρεωθεί να πληρώνει για την υγεία της.

Στην απουσία περιφερειακού σχεδιασμού έδωσε έμφαση ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Οδ. Βουδούρης, παρουσιάζοντας και χάρτη με τα κενά. «Δεν είναι πολύ γενναίο εκ μέρους σας να δείξετε ένα χάρτη που δεν ισχύει», απάντησε ο Αδ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως «ο κυριότερος λόγος που φτάσαμε ως εδώ είναι γιατί άνθρωποι σαν και σας, καλών προθέσεων και πολλών γνώσεων, δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις του πολιτικού συστήματος».

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα