Επικίνδυνα παιχνίδια με τα «άκρα»

του Αριστείδη Αποστόλου ([email protected])

Απρόβλεπτες συνέπειες δημιουργεί η εμμονή της κυβέρνησης στη θεωρία των δύο άκρων που αφορά στους πόλους εκδήλωσης της βίας, εξισώνοντας ουσιαστικά τη Χρυσή Αυγή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι δηλώσεις δια στόματος του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, κάθε άλλο παρά αποκλιμακώνουν το ήδη τεταμένο

πολιτικό κλίμα, οξύνοντας τις αντιπαραθέσεις και ενδεχομένως τα πάθη που καλλιεργούνται στον κοινωνικό ιστό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ –στο πλαίσιο μίας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που ανεπισήμως έχει ήδη ξεκινήσει, και επιθυμώντας να προσελκύσει ψηφοφόρους (εκτός από τους κόλπους της Χρυσής Αυγής) και από τη δεξαμενή του κεντρώου χώρου, στον οποίο «ψαρεύει» και ο ΣΥΡΙΖΑ– επιδίδεται στην καλλιέργεια τεχνητού κλίματος πόλωσης, το οποίο ωστόσο, στις υπάρχουσες συνθήκες, είναι πολύ εύκολο να πυροδοτήσει επικίνδυνες καταστάσεις στο άμεσο μέλλον. Η παραπάνω στοχευμένη εμμονή της κυβέρνησης έχει φέρει σε θέση άμυνας την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία – ενίοτε με υψηλούς τόνους – επιχειρεί να κόψει τον ομφάλιο λώρο της θεωρίας των δύο άκρων, προκειμένου να μην έχει πολιτικό κόστος, τη στιγμή μάλιστα που δημοσκοπικά φέρεται να βρίσκεται σε μικρή άνοδο.

Από την πλευρά του, ο άλλος κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, επισήμως απορρίπτει τη θεωρία των δύο άκρων, αφήνοντας τη ΝΔ να βγάλει το φίδι από την τρύπα – προσμένοντας (σιωπηλά) πολιτικά οφέλη από αυτήν την αντιπαράθεση. Την ίδια ώρα, εστιάζει την προσοχή του στην εξουδετέρωση της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας πως το ίδιο αποτελεί εγγυητή της δημοκρατίας και της σταθερότητας στη χώρα. Όσο για τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, καταδικάζουν τη θεωρία των δύο άκρων αλλά σημειώνουν πως η κάθε σχετική συζήτηση ή αντιπαράθεση είναι αποπροσανατολιστική. Σε κάθε περίπτωση, το πολιτικό σκηνικό μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή, έχει αλλάξει – και αυτό προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα κόμματα.

Μεθοδική εμμονή στη θεωρία

Με κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός αναφέρεται στη θεωρία των δύο άκρων, φωτογραφίζοντας – αλλά χωρίς να κατονομάζει – τον ΣΥΡΙΖΑ, πως βρίσκεται στο ένα άκρο της βίας. Οι παραβιάσεις της νομιμότητας δεν έγιναν μόνο από τη Χρυσή Αυγή, αλλά και «από άλλους», υποστήριξε πρόσφατα ο κ. Σαμαράς και χαρακτήρισε επικίνδυνη τη θεωρία ότι «υπάρχει η καλή και η κακή βία».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έβαλε στο παιχνίδι και την υπόθεση της Marfin, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Εγκληματική βία δεν ασκήθηκε μόνο στο Πέραμα αλλά και στον εμπρησμό της Marfin και εδώ η ευθύνη όλων είναι να καταγγέλλουν κάθε μορφή βίας. Όλοι έχουν ευθύνη να αποδοκιμάσουν κάθε εγκληματική πράξη, όχι να τρέχουν ως μάρτυρες υπεράσπισης σε δίκες δολοφόνων», είπε, προσθέτοντας ότι σε μια πραγματική δημοκρατία, ευθύνη όλων είναι να συγκρατούν ακόμη και τη φραστική βία και όχι να πυροδοτούν τις εντάσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναφορά του στα γεγονότα στις Σκουριές, καθώς υπογράμμισε ότι δεν γίνεται να υποστηρίζεις ότι οι παραβιάσεις της νομιμότητας σε αυτή την περίπτωση είναι «τάχα καλές». Αυτά δεν λέγονται πουθενά σε καμία σύγχρονη δημοκρατία, επεσήμανε και διερωτήθηκε μήπως δεν πρέπει να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι για τα έκτροπα στη Χαλκιδική. «Αν θέλει κάποιος να είναι κόμμα δημοκρατικής ευθύνης, δεν μπορεί να επικαλείται την καλή και την κακή βία», επανέλαβε, ενώ κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν τη νομιμότητα και τους θεσμούς «χωρίς υποσημειώσεις, διγλωσσία και χωρίς ναι μεν αλλά».

Ανάλογες δηλώσεις, αλλά με διαφορετική φρασεολογία, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, λίγες ημέρες αργότερα, στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Δεν θα επιτρέψουμε στους εξτρεμιστές και τους λαϊκιστές να εμφανίζονται... Αγαπάμε τη χώρα μας παρά πολύ, για να επιτρέψουμε τέτοια φαινόμενα», είπε χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας για άλλη μία φορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένα βήμα παραπέρα από τον πρωθυπουργό, προχώρησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ο οποίος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απομονώσει και να αποβάλλει τα ακραία στοιχεία από το εσωτερικό του. Ωστόσο απέφυγε εντέχνως να εντάξει «όλο τον ΣΥΡΙΖΑ» στο ένα άκρο της βίας.

«Έχω πει επανειλημμένα ότι υπάρχουν μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακραία στοιχεία. Και έχω καλέσει τα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τα απομονώσει και να τα αποβάλει. Αν με ρωτάτε όμως αν είμαι έτοιμος να δεχτώ ότι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ, στο σύνολό του, είναι ‘’άκρο’’ αυτό αξιωματικά δεν μπορεί να το δεχτεί κάποιος. Ειδικά αν υπολογίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει την ψήφο του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. Η θεωρία των δύο άκρων έχει υιοθετηθεί και από άλλα στελέχη της ΝΔ, τα οποία αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα σε αυτήν, καταδικάζοντας – μεταξύ άλλων – τη βία «από όπου κι αν προέρχεται»: επιβεβαιώνοντας έτσι, πως αποτελεί πολιτική επιλογή η στόχευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Απόρριψη» με κάθε τρόπο

Σε θέση άμυνας ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί να μετατοπίσει τη συζήτηση στα μνημονιακά θέματα και τα νέα μέτρα που θα κληθεί να λάβει σύντομα η κυβέρνηση, απορρίπτοντας καθολικά τη θεωρία των δύο άκρων βίας. Την ίδια ώρα, προσπαθεί να καταρρίψει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για τη στάση και τις ευθύνες τής αξιωματικής αντιπολίτευσης στις υποθέσεις της Marfin και στις Σκουριές Χαλκιδικής – γνωρίζοντας πως κάθε αναπάντητη κυβερνητική δήλωση μπορεί να έχει σημαντικό πολιτικό κόστος για αυτόν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους, τη στάση του έναντι των φαινομένων βίας, τα οποία καταδικάζει «κατηγορηματικά και απερίφραστα», στρέφοντας το πολιτικό παιχνίδι στο μνημόνιο: «Δεδομένης της κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής που προκαλεί η κυβερνητική, μνημονιακή πολιτική, ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι σε συνθήκες δημοκρατικής σταθερότητας η κυβέρνησή του θα καταρρεύσει, όπως οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις».

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται απευθείας κατά του κ. Σαμαρά, αναφέροντας πως «ο ίδιος ο πρωθυπουργός καταφεύγει στην ένταση και την ακραία πόλωση, επιχειρώντας να διχάσει τον ελληνικό λαό και μάλιστα με πρακτικές και ιδεοληψίες μετεμφυλιακής κοπής, συμψηφίζοντας τα εγκλήματα των νεοναζί με τη δράση της αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων. Ίσως να μην περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από έναν πολιτικό που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τη δεκαετία του '80, κόντρα στις επιλογές του ιδρυτή της ΝΔ, πρωτοστατούσε σε γιορτές μίσους στον Μελιγαλά. Πόσο μάλλον σήμερα, όταν ο ίδιος βρίσκεται υπό το κράτος πανικού, καθώς συνειδητοποιεί ότι πλησιάζει το πολιτικό του τέλος».

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, η Κουμουνδούρου τόνιζε πως «ο κ. Σαμαράς ανακηρύσσεται σε αρχιερέα του πολιτικού διχασμού και της θεωρίας των δύο άκρων, από την οποία φραστικά και μόνο αποστασιοποιείται, για να διασκεδάσει την πολιτική του απομόνωση ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα... Ως πότε θα ρίχνετε λάσπη στους κοινωνικούς αγώνες και στην Αριστερά, στοχεύοντας στη δημιουργία ενός κλίματος έντασης και εμφυλιοπολεμικού διχασμού;». Επικεντρώνοντας την κριτική του στον πρωθυπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως ο κ. Σαμαράς, αποδεικνύεται επικίνδυνος και για τη δημοκρατία.

Όσο για την υπόθεση της Marfin, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι έχει ζητήσει από την πρώτη στιγμή να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν οι ευθύνες: «Διατυπώνουμε εύλογες απορίες γιατί αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη, ενώ έχουν περάσει τριάμισι χρόνια κι ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία ήδη από τον περασμένο Μάιο. Μήπως για να διευκολυνθεί η επικοινωνιακή χυδαιότητα των υπογείων της Ρηγίλλης;».

Απάντηση έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και στον Νίκο Δένδια: «Πιστός στην επικίνδυνη γραμμή που έχει χαράξει ο κ. Σαμαράς, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη επαναλαμβάνει – έστω και με πιο χαμηλούς τόνους από τον πρωθυπουργό – την προσφιλή στην ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ θεωρία των δυο άκρων». Παράλληλα ζήτησε από τον υπουργό «να απομονώσει έστω και εκ των υστέρων», τονίζοντας πως ο κ. Δένδιας {γνωρίζει πολύ καλά ποιοι έχουν κάνει σημαία της πολιτικής τους την ακραία πόλωση και τον διχασμό».

ΚΕΔΔΕ: «Κυβερνητική επιλογή»

Στο ζήτημα της θεωρίας των δύο άκρων αναφέρθηκε, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, η Κίνηση για τις Δημοκρατικές Ελευθερίες και τα Δικαιώματα στην Εποχή μας (ΚΕΔΔΕ). Όπως εκτιμά η ΚΕΔΔΕ, από τη «θεωρία των δύο άκρων» περάσαμε με επιλογή της κυβέρνησης, στην εφαρμογή του «δόγματος των δύο άκρων». Παράλληλα, αναφέρει πως για την κυβέρνηση, το «άλλο άκρο από αυτό της εγκληματικής νεοναζιστικής βίας της Χρυσής Αυγής, δεν είναι κάποιοι αριστεροί εξτρεμιστές της άνομης βίας αλλά η κοινωνική πλειοψηφία». Όπως αναφέρει ως παράδειγμα, στις «Σκουριές, όσοι αγωνίζονται για το δικαίωμα στη ζωή και σε ένα καθαρό περιβάλλον, τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί, κατά το κοινώς λεγόμενο, με τις ίδιες κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, με τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής».

Σύμφωνα με την ΚΕΔΔΕ, υλοποιείται η πολιτική γραμμή που έδωσε ο πρωθυπουργός από την Αμερική, αναφέροντας: «Έχουμε αφενός την περίπτωση της Χρυσής Αυγής και αφετέρου μια ακραία αντιπολίτευση που λέει ότι πρέπει να βγούμε από το ΝΑΤΟ, από το ευρώ, από την Ευρώπη. Αυτό θα ήταν πολύ επιζήμιο για την ελληνική υπόθεση».

«Τα τάγματα εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ»

Αξιοσημείωτες είναι και οι δηλώσεις του πρώην υπουργού, Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος συνηθίζει να κάνει τη «βρώμικη δουλειά», εκφράζοντας συχνά απόψεις που προκαλούν ή δημιουργούν έντονες αντιπαραθέσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε τη θεωρία περί δυο άκρων, προκειμένου να απαλλαγεί από τις ευθύνες του που είναι δεδομένες». Μάλιστα, δεν έμεινε εκεί, καθώς υποστήριξε ότι παράλληλα με τη Χρυσή Αυγή και σε συντονισμό μαζί της, «εξαπέλυσε ένα κίνημα πολιτικής και ιδεολογικής βίας που μπορεί να οδηγήσει και σε περιπτώσεις σαν του άτυχου Φύσσα στο Κερατσίνι ή μπορεί να μην έχει οδηγήσει ακόμα. Αλλά έχει οδηγήσει στην περίπτωση των άτυχων που δούλευαν στη Marfin, εκείνη τη μέρα που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν από το μπλοκ του και αποφάσισαν να κάψουν τους απεργοσπάστες». Τέλος, ο κ. Πάγκαλος μίλησε για «τάγματα εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνοντας σχετικά: «Όταν λέω για τάγματα εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξανίσταται».

www.attikipress.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα