«Έκλεισε» το πακέτο των 10 δισ. για την Κύπρο

Επικυρώθηκε και σε πολιτικό επίπεδο το πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Το ύψος του θα είναι 10 δισ. ευρώ, αποφάσισαν οι 17 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη σημερινή (Παρασκευή) συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup, στο Δουβλίνο.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν, το Eurogroup αναμένει πως το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει την πρόταση για την οικονομική βοήθεια στην Κύπρο

μέχρι τις 24 Απριλίου 2013.

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης προγραμματίζεται, για τα μέσα Μαΐου.

Νωρίτερα η γερμανική κυβέρνηση είχε απαντήσει αρνητικά στο αίτημα του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, για αύξηση του ποσού της βοήθειας.

«Η συμμετοχή με δέκα δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διάσωση της Κύπρου δεν είναι διαπραγματεύσιμη και δεν θα αλλάξει, έστω κι αν οι ανάγκες της χώρας επανεκτιμηθούν προς τα πάνω», ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, όπως είπε ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά σε εκκρεμότητα παραμένουν τα θέματα που έχουν να κάνουν με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, τις μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο τομέα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος, ενθάρρυνε την ελληνική πλευρά να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να συνεδριάσει το Euro Working Group και να αποφασίσει για τη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα