Έκκληση Ερντογάν στους Κούρδους της Τουρκίας για στήριξη της ειρηνευτική διαδικασία

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συγκέντρωση χιλιάδων πολιτών στο Ντιγιαρμπακίρ και έχοντας δίπλα του τον ηγέτη του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ. Μπαρζανί, απηύθυνε έκκληση στην κουρδική κοινότητα της Τουρκίας να στηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία με τους αντάρτες του PKK.

«Η ειρηνευτική διαδικασία θα αναπτυχθεί με τη στήριξη των αδελφών μου του Ντιγιάρμπακιρ» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ομιλία του ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη κουρδική μητρόπολη της νοτιοανατολικής

Τουρκίας για να υποδεχθούν τον Μασούντ Μπαρζανί το Σάββατο.

Οκούρδος ηγέτης του Ιράκ ζήτησε εκ νέου τη συμφιλίωση των δύο λαών, απευθυνόμενος στο πλήθος που κουνούσε σημαίες κουρδικές, τουρκικές ή με τα χρώματα του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος του Ερντογάν.

«Αίτημά μου, εκ μέρους των κούρδων και τούρκων αδελφών μου, είναι να υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία. Θέλω να τους πω ότι στηρίζουμε την ειρηνευτική διαδικασία με όλες τις δυνάμεις μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ζήτω η τουρκο-κουρδική φιλία. Ζήτω η ειρήνη. Ζήτω η ελευθερία», είπε ο πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιφέρειας του Ιράκ, στο τέλος της ομιλίας του, αναφέροντας και μερικές λέξεις στα τουρκικά.

Ο τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε να τερματισθεί η σύγκρουση που από το 1984 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους.

Διαβεβαίωσε ότι είναι «πολίτες πρώτης κατηγορίας» οι Κούρδοι της Τουρκίας, που υπολογίζονται σε 12 με 15 εκατομμύρια.

«Πώς ο Τούρκος και ο Κούρδος μπόρεσαν να διχαστούν; Ο Τούρκος και ο Κούρδος δεν πρέπει να είναι πια διχασμένοι, δεν θα διχάζονται πλέον», είπε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις στη νέα Τουρκία (...) οι Κούρδοι, οι Άραβες, οι Τούρκοι, οι αλεβίτες, οι σουνίτες, οι σιίτες, οι γυναίκες, είτε φορούν την ισλαμική μαντίλα είτε όχι, είναι όλοι πολίτες πρώτης κατηγορίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα