Εγκρίθηκε η έκδοση του Άμπου Χάμζα στις ΗΠΑ

Εγκρίθηκε από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η έκδοση του Άμπού Χάμζα αλ Μάσρι, από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

 Ο Gardner αναφέρει πως η βασίλισσα προσωπικά του είχε πει πως έμεινε έκπληκτη με το γεγονός πως ο Άμπου Χάμζα, παρέμενε ελεύθερος την περίοδο που διέδιδε  συνεχώς αντι- βρετανικές απόψεις, ως Ιμάμης σε τζαμί στο βόρειο Λονδίνο.

‘’Η Βασίλισσα ήταν ιδιαίτερα αναστατωμένη με το γεγονός ότι ο Άμπου Χάμζα

παρέμεινε ελεύθερος. Δεν μπορούσε να καταλάβει πως ήταν δυνατόν να μην είχε παραβιάσει κάποιο νόμο. Τελικά καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης, κατηγορούμενος για πρόθεση δολοφονίας και φυλετικό μίσος’’ .

‘’Σίγουρα αυτός ο άνδρας έχει παραβιάσει κάποιο νόμο. Γιατί είναι ακόμη ελεύθερος; Έχει προβεί σε τόσες ριζοσπαστικές ενέργειες και έχει αποκαλέσει τη Βρετανία τουαλέτα. Όχι μόνο είναι αντι- Βρετανός αλλά για μεγάλο διάστημα  αντλούσε χρήματα από αυτή τη χώρα’’, φέρεται να δήλωσε η Βασίλισσα στον ανταποκριτή.

Ο Γκαρντνερ δεν προσδιορίζει για ποιον υπουργό εσωτερικών πρόκειται, ωστόσο, πιθανολογείται ότι ήταν ο David Blunkett, ο οποίος χρημάτισε υπουργός εσωτερικών από το 2001 ως το 2004, λίγο πριν συλληφθεί ο Χάμζα δηλαδή.

Έκτοτε η κυβέρνηση κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να εκδοθεί ο Χάμζα στις ΗΠΑ, όπου καταζητούνταν, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι σχεδίαζε ένα στρατόπεδο τρομοκρατών στο Όρεγκον, ενώ κατηγορούνταν επίσης ότι παρείχε υλική υποστήριξη στους Ταλιμπάν. Επιπλέον, υπήρχαν κατηγορίες σε βάρος του, για ανάμειξη σε υπόθεση ομηρίας στην Υεμένη το 1998.

Ο αγώνας του Άμπου Χάμζα, κατά της έκδοσης του στις ΗΠΑ, έληξε άδοξα τη Δευτέρα, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άνοιξε το δρόμο για την έκδοση, τόσο του ιδίου, όσο και ακόμη τεσσάρων πιθανών τρομοκρατών.

Keywords
Τυχαία Θέματα