Έφτασε η κρίσιμη ώρα για Ιράν και διεθνή κοινότητα

Μετά από μεγάλο διάστημα συνεχών διαπραγματεύσεων, Ιράν και διεθνής κοινότητα βρίσκονται στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης και καλούνται να συμφωνήσουν άμεσα, καθώς η προθεσμία που είχε τεθεί ως οριστική για τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις οι οποίες αφορούν στο πυρηνικό πρόγραμμα της ασιατικής χώρας.

Σήμερα τα μεσάνυχτα λοιπόν εκπνέει η προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στη Λωζάνη της Ελβετίας και το ζητούμενο μέσα στις λίγες ώρες που απομένουν είναι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Οι διαπραγματεύσεις έχουν διαρκέσει μέχρι τώρα 18 μήνες,

κατά τους οποίους έγιναν μικρά βήματα προόδου αλλά και πολλές φορές βήματα οπισθοδρόμησης.

Την διαπραγμάτευση κάνουν από πλευράς της διεθνούς κοινότητας οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας των 5+1 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία) με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ιράν από την άλλη.

Οι επιθυμίες των δύο πλευρών είναι σαφείς. Οι Ιρανοί ζητούν να αρθούν οι κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί από το 2006 ώστε να αναπνεύσει η ιρανική οικονομία, και η διεθνής κοινότητα ζητά να μπουν περιορισμοί στον ιρανικό εμπλουτισμό ουρανίου ώστε να εξαλειφθούν οι όποιες υποψίες ότι η Ισλαμική Δημοκρατία φιλοδοξεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Οι δύο πλευρές λένε ότι θέλουν την επίτευξη συμφωνίας, όμως μετά από τόσο καιρό διαπραγματεύσεων έφτασαν στο σημείο να μην έχουν πετύχει την πολυπόθητη συμφωνία και να καλούνται να την πετύχουν μέσα σε λίγες ώρες, πράγμα που θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο.

Keywords
Τυχαία Θέματα