Δυο εβδομάδες για γερά νεύρα

-Πώς διαμορφώνεται το κλίμα για τις εκλογές

-Αυξάνεται η τάση συμμετοχής στις κάλπες

-Πού ρίχνουν το βάρος τους τα κόμματα

-Τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων και η «κυβέρνηση της Αριστεράς»

Δύο μόλις εβδομάδες απομένουν μέχρι τις κάλπες, αλλά τίποτε δεν θυμίζει τις προηγούμενες προεκλογικές αναμετρήσεις. Ούτε από πλευράς προβλέψεων για το αποτέλεσμα, ούτε από πλευράς συμμετοχής του κόσμου. Θεωρείται μάλιστα πολύ αμφίβολο και το αν μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες θα σταθεί δυνατό να «ζεσταθεί» τόσο το κλίμα, ώστε να διαφοροποιηθούν τα σημερινά δεδομένα.

Του Ανδρέα

Καψαμπέλη

Η ουσιαστική έναρξη (και όχι κορύφωση, όπως γινόταν στο παρελθόν) της προεκλογικής μάχης συμπίπτει πάντως και με μια απαγόρευση. Από αυτό το Σαββατοκύριακο δεν επιτρέπεται η δημοσίευση δημοσκοπήσεων κατ’ εφαρμογή του σχετικού νόμου, ο οποίος παρά τις σχετικές εκκλήσεις τελικά δεν τροποποιήθηκε. Ούτως ή άλλως οι δημοσκόποι έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια από νωρίς για αυτές τις εκλογές, αλλά τώρα προβλέπεται να κυλήσει ένα «τυφλό» δεκαπενθήμερο, στη διάρκεια του οποίου θα οργιάζει ευκολότερα η παραφιλολογία, η παραπληροφόρηση και οι κατευθυνόμενες φήμες για τα «μυστικά γκάλοπ».

Μέσα σε αυτό το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον, τα κόμματα θα κλιμακώσουν τη στρατηγική τους και θα ανοίξουν όλα τα χαρτιά τους, με τον κίνδυνο όμως να χρησιμοποιήσουν παραδοσιακά προεκλογικά «εργαλεία», που στη νέα εποχή δεν συγκινούν και τόσο πολύ πια τους ψηφοφόρους. Οδηγός πάντως για τις κινήσεις του επόμενου διαστήματος μέχρι την 6η Μαΐου είναι τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που ενόψει της απαγόρευσης πλημμύρισαν τις εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Κι αν προκύπτει ένα πρώτο αισιόδοξο στοιχείο, αυτό είναι ότι από μέτρηση σε μέτρηση μειώνεται σημαντικά το ποσοστό της αποχής. Ενώ δηλαδή οι πολίτες εδώ και πολύ καρό είναι απογοητευμένοι έως οργισμένοι και σε μεγάλο ποσοστό έδειξαν να αποστρέφουν το πρόσωπό τους από το σημερινό πολιτικό σύστημα, φαίνεται ότι αυτό δεν τους οδηγεί στην ιδιώτευση, αλλά προς τη συμμετοχή στην κάλπη. Το μήνυμα αυτό άλλωστε, ανεξάρτητα από την κομματική προτίμηση ενός εκάστου, έχει τεράστια σημασία για την ολοκληρωμένη λειτουργία της δημοκρατίας. Ιδιαίτερα σε συνθήκες όπως οι σημερινές, η προσέλευση στις εκλογές αποκτά κρίσιμο ρόλο για να μπορέσει να εκφραστεί όσο γίνεται πιο αντιπροσωπευτικά η ελληνική κοινωνία και με την ψήφο της να ορίσει τις εξελίξεις και τις κατευθύνσεις της επόμενης ημέρας. Αντίθετα, είναι προφανές ότι αν η αποχή κυμανθεί τελικά σε υψηλά ποσοστά, εκτός από τη μικρή νομιμοποίηση του αποτελέσματος, θα είναι μεγαλύτερος και ο κίνδυνος τροφοδότησης διεργασιών πολιτικής αστάθειας.

Όλοι στις κάλπες

Ο βαθμός της συμμετοχής θα επηρεάσει και τον τελικό συσχετισμό δυνάμεων της 6ης Μαΐου. Αυτός είναι και ο επιπρόσθετος λόγος, που κάνει τα κόμματα να εντείνουν τις προσπάθειές τους, προκειμένου «να πάμε όλοι» στις κάλπες. Με δεδομένο και το ρευστό κλίμα είναι φανερό γιατί τα κο

Keywords
Τυχαία Θέματα