Δουλειές δεν έχουμε αλλά φόρους πληρώνουμε!

Παρά την πρωτοφανή 5ετή οικονομική ύφεση, παρά την εκρηκτική και πρωτόγνωρη αύξηση της ανεργίας, οι Έλληνες όχι μόνον συνεχίζουν να πληρώνουν υψηλή φορολογία αλλά χρόνο με τον χρόνο πληρώνουν ακόμη περισσότερα! 

Τα ποσά που έχει βεβαιώσει για φέτος μόνο η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων  για φόρο εισοδήματος είναι κατά 5,6 δισ. ευρώ περισσότερα από τα περυσινά, παρά την αναδουλειά και την μείωση των αποδοχών των φορολογουμένων. 

Αντιθέτως στην γειτονική μας Ιταλία, ο «τεχνοκράτης» Μόντι αποδεικνύεται πολύ περισσότερο πολιτικά και κοινωνικά ευαίσθητος από τους ημέτερους

πολιτικούς ηγέτες, που εκμεταλλεύονται τη σημερινή μίζερη συγκυρία για να διορίζουν τους «δικούς» τους στη Βουλή και να δημιουργούν νέους κρατικούς φορείς που θα εκσυγχρονίσουν την Ελλάδα

Στην Ιταλία λοιπόν, η κυβέρνηση Μόντι ανακοίνωσε ότι περιορίζει το Κράτος, καταργεί και συγχωνεύει κρατικούς φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς, μειώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Ταυτόχρονα όμως μειώνει από φέτος τους φορολογικούς συντελεστές των φτωχών. 

        Όσοι κερδίζουν έως 15.000 ευρώ το χρόνο στο εξής θα φορολογούνται με 22% (από 23%). 

        Όσοι κερδίζουν έως 28.000 ευρώ το χρόνο θα φορολογούνται με 26% (από 27%). 

Φυσικά οι φορολογικοί συντελεστές των πλουσίων Ιταλία παραμένουν ως έχουν. 

Μοναδική ελπίδα της Ελλάδας σήμερα είναι μήπως ο Πρωθυπουργός μας πάρει μερικά μαθήματα από τον «τεχνοκράτη» Μόντι. Μήπως γι’ αυτό συνάντησε χθες –στο περιθώριο της συνάντησης με την Μέρκελ- ο Αντώνης Σαμαράς ένα σύμβουλο του Μάριο Μόντι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. 

Η Ελληνική πραγματικότητα 

Το σύνολο των εκκαθαριστικών που έχουν πλέον ταχυδρομηθεί στους βαριά φορολογούμενους Έλληνες φθάνει τα 5,2  εκατομμύρια. Το συνολικό καθαρό ποσό φόρων που θα πληρωθεί φτάνει τα 6,7 δισ. ευρώ ενώ το Κράτος θα επιστρέψει μόλις 258 εκατ ευρώ.  Απομένουν πλέον για εκκαθάριση άλλες 340.000 φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, από την επεξεργασία των οποίων εκτιμάται ότι θα προκύψει καθαρό ποσό φόρων προς είσπραξη ύψους 250-300 εκατ. ευρώ περίπου. Συνεπώς, το συνολικό καθαρό ποσό των βεβαιωθέντων φόρων από την εκκαθάριση 5,5 εκατ. φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ανέλθει σε 7 δισ. ευρώ! 

Οι 7 στους 10 φορολογούμενους θα κληθούν φέτος να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερο φόρο απ’ ότι πλήρωναν στο παρελθόν παρά το γεγονός ότι φέτος -και πέρυσι και πρόπερσι -κέρδισαν πολύ λιγότερα απ’ ότι στο παρελθόν. 

Αυτό οφείλεται στo νέο φορολογικό πλαίσιο που προβλέπει:

•         Μείωση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος από τις 12.000€ στις 5.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας

•         Περικοπές στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος των τριτέκνων και των πολυτέκνων κατά 10.000 €-11.500 ευρώ

•         Αυξήσεις στους συντελεστές φόρου για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

•         Αυξήσεις, κατά 33%-70% στα τεκμήρια για κατοικίες και ΙΧ αυτοκίνητα.

•         Περικοπές στις

Keywords
Τυχαία Θέματα