ΔΝΤ: Λανθασμένη η στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Λανθασμένη βρίσκει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης στις ελλειμματικές χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, οτις οποίες εφαρμόστηκε ένα μοντέλο πραγματικά επίπονων εξωτερικών και εσωτερικών προσαρμογών, μέσα από τις συγκεκριμένες στρατηγικές υποτίμησης.

Όσον αφορά την Ελλάδα

η έκθεση σημειώνει πως η έως τώρα εσωτερική υποτίμηση έχει γίνει κυρίως μέσω περικοπών θέσεων εργασίας και μισθών με μείωση της εσωτερικής ζήτησης και όχι μέσω του δρόμου των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να οδηγήσουν σε ορθολογική ανάπτυξη.

Σύμφωνα το ΔΝΤ, η εσωτερική υποτίμηση μπορεί να είναι δύσκολη όταν ο πληθωρισμός των εμπορικών εταίρων είναι χαμηλός, ενώ μπορεί να οξύνει τα προβλήματα υπερβολικού χρέους. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ σημειώνει πως μια εσωτερική υποτίμηση που επιτυγχάνεται με χαμηλό πληθωρισμό διογκώνει τα προβλήματα χρέους, υπονομεύοντας την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

«Τα μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία συρρικνώθηκαν δραστικά ή μετατράπηκαν σε πλεονάσματα κυρίως λόγω του ότι οι εισαγωγές και δυνητικά η ανάπτυξη επιβραδύνθηκαν δραστικά»

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του ΔΝΤ, η αδύναμη ζήτηση από τους υπόλοιπους εταίρους της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένων των πλεονασματικών οικονομιών, επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία της προσαρμογής.

Οι αναλυτές προτείνουν τη μείωση των φόρων που παρακρατούνται από μισθούς, και συνεπώς την αύξηση των καθαρών αποδοχών, αλλά και την παράλληλα αύξηση των φόρων στην κατανάλωση.

Το άρθρο ΔΝΤ: Λανθασμένη η στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα