Ενδείξεις ότι ο MERS μεταδίδεται από τον αέρα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Εξέλιξη η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολύ επικίνδυνη είχαμε σχετικά με τον κοροναϊό MERS καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θανατηφόρος αυτός ιός του αναπνευστικού μπορεί να μεταδίδεται από τον αέρα. Τις ενδείξεις αυτές εντόπισαν επιστήμονες από τη Σαουδική Αραβία, χώρα η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από τα κρούσματα του MERS.

Σύμφωνα με την δημοσίευση που έχουν κάνει στη διαδικτυακή επιθεώρηση «mBio» της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, εντόπισαν

θραύσματα γενετικού υλικού του ιού στον αέρα ενός στάβλου όπου ζούσε μία μολυσμένη καμήλα. Το εύρημα αυτό σημαίνει ότι η νόσος μπορεί να μεταδίδεται και με τον αέρα, εκτιμούν.

Τα καλά νέα είναι πως τα θραύσματα εντοπίστηκαν μονάχα σε ένα από τα τρία δείγματα αέρα που λαμβάνονταν από τον στάβλο επί τρεις διαδοχικές ημέρες, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ιός ίπταται για μικρό χρονικό διάστημα έπειτα από την απελευθέρωσή του στον αέρα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει μικρή διάρκεια ζωής εάν δεν βρει άλλο ξενιστή.

Ο ιός MERS είναι ένας κοροναϊός (CoV) που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2012 και προκαλεί οξεία αναπνευστική νόσο, με πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια.

Έως σήμερα έχει προσβάλλει τουλάχιστον 850 ανθρώπους, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 327 από αυτούς, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC).

Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων και των θυμάτων έχει καταγραφεί στη Σαουδική Αραβία, ενώ μεμονωμένα κρούσματα έχουν υπάρξει σε ταξιδιώτες στη Μέση Ανατολή. Ακόμα έχουν αναφερθεί επίσης μεμονωμένα κρούσματα σε πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες, καθώς και στις ΗΠΑ.

Ο ιός πιστεύεται ότι προέρχεται από τις καμήλες, από τις οποίες πέρασε στους ανθρώπους μέσω στενής σωματικής επαφής ή μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου κρέατος ή γάλακτος.

Το άρθρο Ενδείξεις ότι ο MERS μεταδίδεται από τον αέρα εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα