Διαρρήξεις: Εξαρθρώνεται μια ακόμη εγκληματική οργάνωση

Τα μάτια των αστυνομικών που έκαναν έφοδο στο κρησφύγετο Γεωργιανού VOR, αρχηγού οργανωμένης ομάδας που διέπραττε δεκάδες διαρρήξεις, έπεσαν, εκτός των άλλων και σε ένα επιτραπέζιο παιγνίδι, κάτι σαν τάβλι που έφερε παραστάσεις του ίδιου, κάτι που είχαν δει και άλλη φορά με άλλον «ομόβαθμό» του σε ανάλογη επιχείρηση.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ο συγκεκριμένος κακοποιός, σεσημασμένος σε Γεωργία και Ουκρανία, ηγείτο μιας, διεθνικού χαρακτήρα, εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας,  διέπρατταν συστηματικά διαρρήξεις σε οικίες και αποθήκες, σε διάφορες περιοχές

της Αττικής, της Χαλκίδας και του Λουτρακίου. Ηδη η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε έξι συλλήψεις. Ο «βαθμός» του αρχηγού στην γεωργιανή  μαφία ήταν τόσο υψηλός, που στην αστυνομική επιχείρηση, συνέδραμε και σύνδεσμος ΕUROPOL, λόγω του διεθνικού χαρακτήρα δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και της συμμετοχής σε αυτή στελέχους της Μαφίας.

Πέρα από τις «κατοπτεύσεις» οικιών για να διαπιστώσουν αν οι ένοικοι ήταν παρόντες, οι δράστες, έπαιρναν πληροφορίες και από κάποιες οικιακές βοηθούς, τις οποίες, στη συνέχεια ενέτασσαν ως μέλη στην οργάνωση. Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 2020, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που επιδίωκε τη διάπραξη κακουργημάτων και κυρίως διακεκριμένων κλοπών – διαρρήξεων σε οικίες και αποθήκες. «Συγκεκριμένα», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ «η οργάνωση ήταν δομημένη στα πλαίσια των διεθνικών εγκληματικών ομάδων και οργανώσεων του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο αρχηγός της, ο οποίος σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των διεθνών αστυνομιών φέρει και τον τίτλο του «VOR», ήταν φυσικός αυτουργός σε ορισμένες διαρρήξεις, κυρίως στην επαρχία. Ήταν αυτός που λάμβανε ενημέρωση σχετικά με την δραστηριότητα της ομάδας, τόσο σε επίπεδο εγκληματικής δραστηριότητας όσο και στο επίπεδο της μετέπειτα διαδικασίας διοχέτευσης των κλοπιμαίων στην αγορά.

Ο σύνδεσμος με τις οικιακές βοηθούς

Σημαντικό ρόλο στην ομάδα κατείχε έτερος συλληφθείς, ο οποίος είχε τον ρόλο του «επιχειρησιακού αρχηγού» ειδικά στις περιπτώσεις που η ομάδα δρούσε σε οικίες. Ήταν αυτός που έδινε τις σχετικές εντολές στους υπολοίπους και επιπλέον ήταν το άτομο το οποίο λάμβανε τις σχετικές πληροφορίες για τις οικίες-στόχους, πολλές φορές ακόμα και από οικιακές βοηθούς, τις οποίες στη συνέχεια διοχέτευε στην ομάδα. Τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, δρούσαν με διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, όπως φυσικοί αυτουργοί, τσιλιαδόροι και κατοπτεύοντες».

Στη συνέχεια η Αστυνομία αναλύει τον τρόπο δράσης της οργάνωσης:

«Ως προς τον τρόπο δράσης τους, στις διαρρήξεις των οικιών, τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία σπάνια διαφοροποιούνταν και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου οι συνθήκες το απαιτούσαν.

Επέλεγαν αρχικά περιοχές στην Αττική ή στην επαρχία, όπου μετέβαιναν χρησιμοποιώντας πάντα τα «επιχειρησιακά» αυτοκίνητα της οργάνωσης. Για να εντοπίσουν τους μελλοντικούς στόχους τους, μετέβαιναν στην περιοχή σε διάφορες χρονικές στιγμές, όταν οι ένοικοι έλειπαν, και κατόπτευαν τις οικίες. Ακολούθως επιτηρούσαν τις κινήσεις των ενοίκων, ώστε να είναι σε θέση να καταστρώσουν το καλύτερο δυνατό σχέδιο για την επίτευξη τους στόχου τους.

Όταν τα μέλη της οργάνωσης, επέλεγαν την περιοχή στην οποία θα δρούσαν και αποφάσιζαν να προχωρήσουν στην διάρρηξη των οικιών, στάθμευαν τα επιχειρησιακά οχήματα σε κοντινά των στόχων σημεία και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους (πχ κλειστά παντζούρια) έλεγχαν εξωτερικά τα διαμερίσματα προκειμένου να καταλάβουν αν απουσίαζαν οι ένοικοί τους. Ακολούθως, με διαφόρους τρόπους και τεχνάσματα προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στην κεντρική είσοδο των πολυκατοικιών».

Οι τσιλιαδόροι

Ετσι, τουλάχιστον ένα μέλος της ομάδας παρέμενε σε κατάλληλο σημείο και επιτηρούσε εξωτερικά την πολυκατοικία, ώστε να βεβαιωθεί ότι αφενός μεν δεν θα προσεγγίσουν το σημείο αστυνομικές δυνάμεις και αφετέρου ότι δεν θα επιστρέψουν οι ένοικοι. Επιπλέον έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα στις κάμερες που υπήρχαν στην περιοχή προκειμένου να μην τους καταγράψουν. Η δράση της ομάδας δεν περιοριζόταν μόνο σε διαρρήξεις στην περιφέρεια της Αττικής. Χρησιμοποιώντας τα επιχειρησιακά αυτοκίνητα της ομάδας και σχεδόν πάντα με την αυτοπρόσωπη παρουσία του αρχηγού, μετέβαιναν σε διάφορες πόλεις της επαρχίας όπως στο Λουτράκι και στη Χαλκίδα και πραγματοποιούσαν και εκεί κλοπές και διαρρήξεις με τον ως άνω αναφερόμενο τρόπο δράσης.

Μάλιστα ήταν τέτοιο το επίπεδο οργάνωσής τους ως προς τα μέτρα προφύλαξης, που στις περιπτώσεις που μετέβαιναν στην επαρχία απέφευγαν να μιλάνε στη μητρική τους γλώσσα μεταξύ τους προκειμένου να μην κινήσουν τις υποψίες λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις μικρές κοινωνίες των επαρχιακών πόλεων.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Πλήθος ηλεκτρικών και διαρρηκτικών εργαλείων.

Κάνη μακρύκαννου όπλου, 2 αεροβόλα όπλα, 2 διακοσμητικά πιστόλια και 2 μαχαίρια, 2 συσκευές ανίχνευσης μετάλλων και μπαλτάς, πλήθος διάφορων ασημικών και διακοσμητικών χώρου, πλήθος οικιακών συσκευών, τηλεοράσεις και παιχνιδομηχανές, αναλογικός ασύρματος και 2 συσκευές ενδοεπικοινωνίας, πλήθος κινητών τηλεφώνων, φωτογραφικών μηχανών, ηλεκτρονικών συσκευών και tablet.

Επίσης, πλήθος ρολογιών και πλήθος πορτοφολιών,  πλήθος αρωμάτων και γυαλιών ηλίου,  χρυσά και ασημένια κοσμήματα, πλήθος γυναικείων τσαντών διαφόρων σχεδίων και χρωμάτων, δερμάτινα είδη ένδυσης και υπόδησης, ζυγαριά ακριβείας, πλήθος αποδείξεων ενεχυροδανειστηρίων,πλήθος αποδείξεων μεταφοράς χρημάτων.

Ακόμη κατασχέθηκαν τέσσερα αυτοκίνητα, το χρηματικό ποσό των 7.863 ευρώ σε διάφορα χαρτονομίσματα, ένα πλαστό χαρτονόμισμα των πενήντα ευρώ, 2 συλλογές διαφόρων νομισμάτων, 4 χρυσές λίρες Αγγλίας, καθώς και κάρτες ανάληψης διαφόρων τραπεζών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαβατήρια, δελτία μεταφοράς κεφαλαίων εξερχόμενων εμβασμάτων, τουλάχιστον δέκα  ενεχυριάσεις χρυσών κοσμημάτων, τα οποία και κατασχέθηκαν και  μικροποσότητα κάνναβης.

Από την γενικότερη έρευνα, προέκυψε επίσης ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, επεδίωκαν και διέπρατταν συστηματικά νομιμοποίηση των εσόδων που αποκόμιζαν από το σύνολο των εγκληματικών τους πράξεων. Ήταν άεργοι, δεν είχαν κανένα νόμιμο εισόδημα και μοναδική πηγή εσόδων τους αποτελούσαν οι εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Ο αρχηγός της οργάνωσης, λέει η Αστυνομία, έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα και θεωρείται επαγγελματίας εγκληματίας που καταλαμβάνει υψηλή θέση μεταξύ άλλων εγκληματιών του οργανωμένου εγκλήματος και γι’ αυτόν τον λόγο το 2004 χρίστηκε «Thief-in-law» ( «Κλέφτης στο νόμο» ή στα Ρώσικα, «Vor V Zakone»).

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ σε συνεργασία με διεθνείς αστυνομικούς οργανισμούς εξετάζεται η διεθνής δράση της εγκληματικής οργάνωσης και οι δεσμοί των μελών της με άλλες εγκληματικές οργανώσεις στο εξωτερικό.»

Keywords
Τυχαία Θέματα