Διαρρήκτες και ληστές «κουρεύουν» τις… αναλήψεις των πολιτών

Απτόητοι συνεχίζουν τις… βουτιές μέσα σε μπουφέδες, σε μπαούλα, κάτω από στρώματα και ό, τι άλλο βάλει ο νους του ανθρώπου, οι εξπέρ των ληστρικών… αναλήψεων χρημάτων!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Παράλληλα, άλλοι «συνάδελφοί» τους… ποντάρουν στα χρηματοκιβώτια των σούπερ μάρκετ ή των καταστημάτων εστίασης. Γνωρίζουν ότι εκεί οι πελάτες πληρώνουν με μετρητά και ότι η μεταφορά των χρημάτων σε τράπεζα είναι αδύνατη…

Οι αστυνομικοί, που «πονοκεφαλιάζουν»

με το «νέο φρούτο» της εγκληματικότητας, που έφεραν ο φόβος των πολιτών για το Grexit προ καιρού, και οι συνέπειες των κλειστών τραπεζών, βλέπουν με ανησυχία την διαρκώς αυξανόμενη τάση ομάδων κακοποιών. Θύματα της μάστιγας, άνθρωποι που φοβήθηκαν το…κούρεμα των καταθέσεων και ζουν απελπισμένοι το κούρεμα των αναλήψεων!

Όπως προκύπτει καθημερινά από τα στοιχεία, που συνθέτουν το αστυνομικό δελτίο, οι ληστές, πριν πραγματοποιήσουν την τελική έφοδο για το «κούρεμα» των χρημάτων, που φυλάσσουν κάποιοι στα σπίτια τους ή σε χρηματοκιβώτια, είχαν προχωρήσει σε «προπαρασκευαστικές ενέργειες».

Είτε, δηλαδή, παρακολουθούσαν τα θύματά τους, κατά τη διάρκεια αναλήψεων, πριν το κλείσιμο των τραπεζών, είτε, αν δεν το έκαναν αυτό, σε δεύτερο στάδιο, αντλούν πληροφορίες από τους πολίτες, που αποκαλύπτουν, αφελώς, τις εκταμιεύσεις, που έκαναν και… γλίτωσαν το «κούρεμα»!

Το μοιραίο αυτό λάθος πλήρωσε πρόσφατα συνταξιούχος στη Νέα Ιωνία Βόλου ,ο οποίος διέδωσε στη γειτονιά ότι έλαβε τα μέτρα του, φοβούμενος το capital control. Δεν άργησαν οι ληστές, που είχαν στήσει… αυτί, να κάνουν επίσκεψη τρόμου και με την απειλή των όπλων να «σηκώσουν» τις οικονομίες μιας ζωής, που άγγιζαν τις 150.000 ευρώ.

«Παρατηρείται μία ποιοτική διαφοροποίηση της εγκληματικότητας», λένε οι αρμόδιοι αξιωματικοί. «Οι ληστές, πλέον», συνεχίζουν, «εισβάλλουν στα σπίτια, ξέροντας ότι το θύμα είναι μέσα. Δεν πηγαίνουν τυχαία, ούτε μπαίνουν τη διαδικασία να αρχίσουν να ψάχνουν στα τυφλά». «Αναγκάζουν τους ιδιοκτήτες να μιλήσουν και βρίσκουν τα κρυμμένα μετρητά που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες. Χτυπούν στοχευμένα και η λεία τους είναι δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Κατά μέσο όρο καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες περίπου 4-5 σοβαρά περιστατικά ημερησίως», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Ανασφάλιστες πόρτες και παράθυρα τα αδύνατα σημεία των σπιτιών

Το πολύ σημαντικό στοιχείο, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες από την Ασφάλεια, είναι ότι το 30-35% των ληστειών γίνονται από ανασφάλιστες πόρτες (κλειστές αλλά όχι κλειδωμένες) και ανασφάλιστα παράθυρα.

Από τα τελευταία θύματα των διαρρηκτών είναι και ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ στη Ρόδο, ο οποίος, υπό το φόβο του κουρέματος των καταθέσεων, σήκωσε από την τράπεζα περίπου 550.000 ευρώ και τα έκρυψε στο σπίτι του. Ήταν χρήματα, τα οποία προέρχονταν από πώληση της οικογένειας ενός οικοπέδου και ενός οικήματος σε τουριστική περιοχή του νησιού. Η πράξη αυτή έγινε αντιληπτή από δυο άγνωστους δράστες, οι οποίοι περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να τα αρπάξουν. Έτσι, μπήκαν στο σπίτι από παράθυρο, ανακάλυψαν το κλειδί του μπουφέ, όπου ήταν κρυμμένα, και εξαφάνισαν το ποσό.

Βρήκαν τα λεφτά στα… τάπερ της κουζίνας!

Λίγες ημέρες νωρίτερα ηλικιωμένος, 83 ετών, ο οποίος ζούσε μόνος, δέχθηκε επίθεση μέσα στο σπίτι του στη Νέα Ιωνία Βόλου. Είχε διαδώσει στη γειτονιά ότι έχει στην οικία του τα χρήματα, που είχε πάρει από την πώληση δύο καταστημάτων. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι οι δράστες γνώριζαν την πληροφορία και έτσι, όταν μπήκαν στο σπίτι, είπαν στον ηλικιωμένο ότι αν δεν τους πει που έχει κρύψει τα μετρητά θα τον σκοτώσουν. Λίγη ώρα αργότερα ανακάλυψαν ότι περίπου 150.000 ευρώ ήταν κρυμμένα μέσα σε ένα… τάπερ στην κουζίνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα